Legemidler og pasientforeninger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LEGEMIDDELINDUSTRIEN: Er det tvilsomt at legemiddelfirmaene støtter pasientorganisasjoner økonomisk? Etter innslag på NRK Fjernsynets nyhetssendinger på dagtid, Siste Nytt, onsdag 22. februar kan man få det inntrykket. Ikke minst fordi NRKs TV-nyheter denne dagen lot professor Per Fugelliframstå med ensidige påstander om at forholdet mellom pasientorganisasjonene og legemiddelindustrien var preget av «korrupsjon». Legemiddelindustriens forhold til pasientorganisasjoner er regulert i en åpent tilgjengelig avtale mellom Legemiddelindustriforeningen (LMI) og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO). Denne avtalen ble revidert i 2003. Her heter det at alle avtaler skal være skriftlige og offentlig tilgjengelige. Legemiddelfirmaene kan ikke - og skal ikke - legge føringer for pasientorganisasjonens faglige og interessepolitiske oppfatninger

DE FLESTE pasientorganisasjonene har svært begrensede midler tilgjengelig for å ivareta sine medlemmers interesser. Likevel gjør de en beundringsverdig jobb. Når ulike pasientforeninger får støtte fra forskningsbasert legemiddelindustri for å fremme sine medlemmers kår, er det langt ifra hva som i dagligtale eller juridisk betegnes som korrupsjon. Tvert imot er det ganske vanlig praksis, både i Norge og de fleste andre land, at interesseorganisasjoner forsøker å påvirke hverdagen til menneskene de har påtatt seg å representere.Salg av legemidler er en lovlig virksomhet i Norge. At legemiddelindustrien har interesse av å selge legemidler, er knapt en nyhet. At vi og pasientorganisasjonene i noen tilfeller har sammenfallende interesser er naturlig, all den tid våre legemidler er en viktig bidragsyter i forhold til pasienters liv og helse.

VERKEN legemiddelindustrien eller pasientene avgjør hvilke legemidler som kommer på «blå resept». Vi avgjør heller ikke hvilke legemidler som forskrives. Vi avgjør ikke en gang prisene på legemidler. Vi forsker, utvikler, markedsfører og selger legemidler. Vårt bidrag til folks helse og livskvalitet er betydelig. Utgiftene til legemidler utgjør rundt åtte prosent av statens samlede helserelaterte utgifter. Knapt fire prosent av folketrygdens utgifter går til legemidler. Legemiddelindustriens virksomhet skal tåle offentlighet, men vi forventer at det skjer på bakgrunn av fakta. Vi forventer også at NRK følger vanlige journalistiske regler om tilsvarsrett når urimelige påstander framsettes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer