Legendariske Mick Rock fotograferer DumDum Boys

- De er gamle rockere som har holdt på noen år.

I kveld, torsdag 26. november, fotograferer den legendariske musikkfotografen Mick Rock DumDum Boys.

Det skjer på en seanse i Farris Bad i Larvik, der Mick Rock holder foredrag i kveld.

«Starmen» - og kvinner - Jeg vet at DumDum Boys er gamle menn, ikke helt på min alder, men. Det er en gjeng som har holdt på lenge. Det er ikke alle som holder ut i denne bransjen, og det står det respekt av, sier Mick Rock til Dagbladet.

Vi møter han på åpninga av utstillingen «Starmen» i Oslo Konserthus onsdag kveld.

- Jeg har vært i Norge flere ganger. Skal holde et foredrag og vise bilder i Larvik, og i den anledning har jeg lagt inn fotograferingen av DumDum Boys, sier Mick Rock, som ikke har bestemt seg for om det blir ute- eller inneopptak.

Spleiset med DumDum Det er ikke mange norske artister som er blitt fotografert av Mick Rock. Når vi spør, ramser han opp en fotoserie av Anja Garbarek, Sondre Lerche i So Ho, New York i 2003, King Midas, Lars Vaular og John Olav Nilsen & Gjengen - eller John and the Gang, som Mick Rock kaller dem. Det er kurator for utstilling i Norge, Jan Walaker, som har spleiset DumDum Boys og fotografen.

- Vi kjenner Walaker. Det er han som har ordnet det, sier DumDum-manager Steinar Vikan:

- Mick Rock er i Larvik, og vi spiller i Tønsberg, på Støperiet i kveld. Det er jo ikke langt unna, så vi drar dit og blir fotografert først. Blir bildene bra, kan vi bruke dem, kanskje til platecover. Vi får se hvordan de blir, sier Vikan.

Droppet syre med Syd Mick Rock lever opp til sitt navn. Han er en 57 år gammel brite som har levd med rocken og de største stjernene siden 60-tallet. Han tok tidlig bilder av Syd Barrett, mannen som dannet Pink Floyd - men som havnet i «outers space» som følge av løssluppent omgang med hallusinogene stoffer.

- Syd Barratt var forut for sin tid, sier Mick Rock, som innrømmer å ha droppet syre sammen med ham.

Utstillingen «Starmen» vises i foajeen i Oslo Konserthus fram til 22. desember. Det dreier seg om bare en liten del av de utallige bildene Mick Rock har fotografert av folk i musikkbransjen - fram til i dag.

Bowie og Reed kysser Blant de noen og tjue fotografiene som henger i foajeen, er de fleste fra 70-tallet. Vi ser ikoniske bilder av Lou Reed, David Bowie, Blondie og Iggy Pop. Ikke minst det ikoniske fotografiet «Dude 1972», om guttungen med pappgitaren som stråler av alt rockdrømmene handler om.  Bildene er nummererte og til salgs.

- «Dude 1972» blir kanskje det neste Green Day-coveret, sier Mick Rock som har fått en henvendelse fra bandet.

Og det gjorde han. I en drøy time visste han et stort knippe av sine bilder gjennom flere tiår, med hovedvekt på 70-tallet. På et av dem ser vi Lou Reed og David Bowie i det som nå sies å være et kyssebilde. Bak står Mick Jagger og ser på.

EN SKIKKELIG ROCKER: Mick Rock er en legendarisk rockfotograf som er kjent for sine bilder av Queen, Bowie og Syd Barrett m.fl. Her poserer han for Dagbladet foran Iggy Pop og Lou Reed. Foto: Anders Grønneberg
BLIR FOTOGRAFERT: Dum Dum Boys skal fotograferes av den legendariske Mick Rock. F.v. Prepple Houmb, Sola Jonsen, Aslak Dørum og Kjartan Kristiansen.Foto: Lars Eivind Bones
PANSER: Pink Floyds opphavsmann og syregale rocker, Syd Barrett, var en av Mick Rocks venner, her på et bilpanser.
QUEEN: Mick Rock tok mange bilder av Queen.
GUTTA BOYS: Lou Reed, Mick Jagger og David Bowie på fest - fotografert av Mick Rock.
QUIZ-FINN: NRKs quizmaster Finn Bjelke i samtale med fotograf Mick Rock. Vi tror jaggu han kjøpte et signert bilde, også. Til høyre arrangør Pelle Neraasen.
SEX, DRUGS & ROCK N ROLL: Mick Rock kan mer enn sin rock, men også litt av det som kommer i kjølvannet. Her et estetisk, vakkert og pirrende nakenfoto.
ONKEL POLITI: Her får Mick Jagger, Rod Stewart og Ron Wood besøk av onkel. Mick Rock var også der.
IKONISK : Dette bildet, «Dude 1972», oppsummerer det meste av hva rocken handler om - et ikonisk bilde fotografert av Mick Rock en gang på 70-tallet. - Mulig det ender opp som cover på den nye Green Day-skiva, sier Mick Rock - jeg har fått en forspørsel.
FINGER'N: - Phil Lynott hadde alt, fortalte Mick Rock da han vise fram og kåserte rundt et knippe av sine rockbilder tatt over flere tiår.
LOU REED: Lou Reed er blant dem Mick Rock har fotografert mest.
ANDY WARHOL: Her ser vi en meget munter Mick Jagger sammen med popart-kunstner Andy Warhol.
THE RAMONES: Mick Rock var i musikken og dokumenterte den, ikke minst hva Ramones holdt på med.
DOLLY PARTON: Mick Rock har fotografert de fleste, også Dolly Parton.
OSLO KONSERTHUS: Onsdag 25. november åpnet utstillingen «Starmen» med et tjuetalls fotografier av rockfotografen Mick Rock i Oslo Konserthus.
SYD BARRETT: - Jeg tok syre sammen med Syd, men bare en gang. Han var så forut sin tid, fortalte Mick Rock da han holdt lysbildeshow og foredrag i konserthuset onsdag.
DAVID BOWIE: Utstillingen «Starmen» i Oslo inneholder en rekke bilder av Bowie, men ikke dette han viste fram på storskjerm onsdag kveld.
ROCK N ROLL: Fotograf Mick Rock og konserthusdirektør Jørgen Roll - Knoll og Tott, Rock n Roll.
PARTYBOYS: Litt av et trekløver, David Bowie, Iggy Pop og Lou Reed.
POETISK: Et vakkert og poetisk bilde av David Bowie tatt av fotograf Mick Rock.

- De hevdet at de bare hvisket, men jeg var der, sier Mick Rock og ler.

Til orientering,:Jo, han heter faktisk Rock til etternavn, hans døpenavn er Michael Rock.

Mer en konserter Direktør Jørgen Roll og prosjektleder Pelle Neraasen i Oslo Konserthus har ambisjoner om å gjøre konserthuset til mer enn bare konserter. Tidligere i høst arrangerte de en stor artistdugnad for flyktninger, i samarbeid med NRK.

- Her blir bildene hengende fram til jul, og alle er velkomne til se dem, sier Jørgen Roll.

- Oslo Konserthus er en av Norges kuleste og meste ærverdige konsertsaler med potensial. Her et store muligheter til å gjøre andre ting. Lillesal er en av Skandinavias beste opptaksrom, og framover skal vi ha konsertserie med unge, lovende band, sier Neraasen.

Da avslutter vi med ordene fra Mick Rock:

«Det var ei tid vi trodde aldri ville ta slutt. Det er så lenge siden nå at det virker som en drøm. Men det var ikke det, jeg har bildene som beviser det.»

KYSSER: - Lou Reed og David Bowie heder at de bare hvisker til hverandre. Jeg var der, sier Mick Rock - som ikke er i tvil. - De kysser. Foto: Anders Grønneberg
KYSSER: - Lou Reed og David Bowie heder at de bare hvisker til hverandre. Jeg var der, sier Mick Rock - som ikke er i tvil. - De kysser. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
KING MIDAS: Den berømte britiske rockfotografen Mick Rock tok bilder av King Midas i 2003. Foto: Lars Eivind Bones
KING MIDAS: Den berømte britiske rockfotografen Mick Rock tok bilder av King Midas i 2003. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer