Legenden holder mål

LANGESUND (Dagbladet): - Jeg har en gammel lastebil som jeg elsker å sette meg i og kjøre, kjøre og se på jentene, sier BB King. I landet der de fleste 73-åringer merker seg dype fjorder og bratte fjell, ser BB King på jentene - «the beautiful Norwegian girls».

I går gikk han på utescenen i Wrightegården i Langesund foran 1200 mennesker. Ulastelig antrukket med fargerik skjorte og et glis som bare ekte spilleglede kan framskaffe, varierte han elegant mellom rock'n'roll blues og inderlige, sugende ballader. Men også jazzbeslektede låter ble servert av det åtte mann sterke bandet, som bl.a. omfattet en blåserrekke.

I storform

BB King var i storform, han fleipet, gjorde grimaser og rakte tunge til publikum. Han ga alt, og det var mye. Det var maks trøkk, men dessverre reserverte publikum seg noe. Men helten selv var tydelig fornøyd.

- Gi meg en stor applaus - jeg kan ikke høre dere! Dere er flotte, kan jeg få komme tilbake en gang, spurte han og ble svart med trampeklapp.

- En utrolig atmosfære! Veldig bra, konkluderte trompetisten Ole Edvard Antonsen.

Folk bør kjenne sin besøkelsestid når legenden i morgen inntar Kristiansand.

Lar seg ikke stoppe

Dagbladet møtte en blueslegende som verken lar alderdom eller sukkersyke stoppe seg. Blues Boy King - eller mer nøyaktig, Riley B. King - ser litt ut som en afro-utgave av Luciano Pavarotti. Han har stor mage og hes røst. Er glad i mat og vakre piker, og skryter av sitt norske publikum.

BB King Navn: Riley B. KingFødt: 16. september 1925 i Mississippi i USA. Livnærte seg ved å plukke bomull og å synge i kirkekor.Begynte blueskarrieren i 40-årene. Første «hit» i 1951: «Three O'Clock Blues»Stil: R&B, Soul Blues, moderne Electric BluesInstrument: Gitar og vokalKaller sin Gibson-gitar «Lucille»Har gitt ut over 75 album, og skilter fortsatt med over 200 spillejobber i åretHar hatt roller i «Baywatch Nights», «Baywatch» og «Blues Brothers»
BB King Navn: Riley B. KingFødt: 16. september 1925 i Mississippi i USA. Livnærte seg ved å plukke bomull og å synge i kirkekor.Begynte blueskarrieren i 40-årene. Første «hit» i 1951: «Three O'Clock Blues»Stil: R&B, Soul Blues, moderne Electric BluesInstrument: Gitar og vokalKaller sin Gibson-gitar «Lucille»Har gitt ut over 75 album, og skilter fortsatt med over 200 spillejobber i åretHar hatt roller i «Baywatch Nights», «Baywatch» og «Blues Brothers» Vis mer

Men: Hvor er stjernenykkene? De er trampet langt ned i søla av føtter som vokste opp i fattigdom på en bomullsplantasje i Missisippi. En artist som i sitt 73. år holder over 200 konserter årlig og aldri blir sliten. Eller?

- Jeg blir trøtt akkurat som du, alle blir trøtte. Jeg går til sengs, sover, våkner og er klar til å gjøre en konsert til. Jeg ser fram til alle konsertene.

- Spør gud

Han vil gjerne forklare:

- Når du er en musiker, en reisende musiker, er hver dag som å oppdage en ny verden. Å møte folk, få nye venner - det ser vi fram til hele tida.

Likevel, hvor lenge kan han holde oppe tempoet?

Blues Boy rister litt på hodet.

- Du spør feil person, spør gud. Så lenge min helse er god, folk kommer på konsertene og kjøper cd-ene mine, vil jeg holde på.

Før konsertstart røper representantene fra plateselskapet at han sliter litt med magen. Var det derfor den utgamle turnémanageren kom inn på kjøkkenet og forlangte å se på fisken stjernen skulle spise?

- Elsker å fly

- Jeg er frisk. Hvis ikke, ville jeg ikke vært her, fastslår blueslegenden og signaliserer med et tungt øyelokk at spørsmålet er besvart. Da vil han heller prate om den lille fritida han har.

- Jeg er pilot. Jeg elsker å fly, men jeg flyr ikke så mye for tida. Manageren og forsikringsselskapet vil ikke at jeg skal fly.

Den bærbare datamaskinen, derimot, er fritt vilt. Han leker med den i ledige stunder. BB King er likevel ikke en mann for Per Øyvind Heradstveit og internett-pensjonistene.

- Ja, jeg er på Internett, men synes ikke det er så morsomt. Jeg bruker nettet mest til å sette meg inn i ting.

GA ALT: Selv med 200 konserter i året har ikke 73-årige BB King noen tanke for å trappe ned.