Legenden surfer videre

Hva skjedde egentlig da Greg Noll surfet den største bølgen noensinne?

Tenk deg at du sitter på et surfebrett. Det er et par hundre meter til land, Makaha-stranden på Hawaii. Der inne står et par av verdens mest kjente surfere av kjempebølger. Galninger som lar seg falle ned stupbratte vegger av vann som tårner bak dem som veltende skyskrapere. Denne dagen har de tatt til fornuft og holder seg på land. Alle unntatt deg.

Fjerde desember 1969 befant Greg Noll seg i en slik situasjon. Han satt på surfebrettet som skalv når bølgetoppene detonerte i vannflaten mellom han og land.

I 15 år har han tenkt på dette øyeblikket. Hver dag har han jaktet den neste store bølgen, men ingen har ridd et slikt monster før. Noll tenker på kone og barn.

- Bølgene var forferdelige. Jeg fikk en syk følelse av dem, husker Noll ifølge avisa Los Angeles Times.

Etter en halvtime bestemmer han seg. Noll legger seg på brettet og padler hardt mot der den 12-13 meter høye bølgen bryter og dropper inn i legendestatusen.

Aldri dokumentert

Gregg Nolls bølge er den største som er surfet hvis du ser bort ifra bølger der surferne blir tauet inn. Poenget med surfing er å ha god nok fart til at du blir med bølgen der den bryter, slik at du kan ri den så lenge som mulig. I dag bruker brettfolket båt eller jetski til å taue dem inn i gigantiske bølger. Å padle med egne armer er mye vanskeligere og mer skremmende.

Mange surfere ser på Nolls opplevelse den dagen som et nesten-religiøst øyeblikk. Dette til tross for Nolls bragd aldri er dokumentert. Tidligere verdensmester Shaun Tomson skal ha filmet det hele, men han hevder at han har mistet opptaket. Hva skjedde egentlig? Var bølgen så stor som alle vil ha det til?

Enorme dønninger

Filmen «Riding Giants» handler om denne og andre surfehistoriske øyeblikk. Dokumentaren åpnet Sundance filmfestival i går og regissør er den tidligere skateren Stacy Peralta. Han har rotet frem usette filmklipp og glemte bilder fra den dagen på Makaha-stranden, og dokumentasjonen ser ut til å styrke legenden.

Kjempebølgene traff Hawaii i tre dager og var resultatet av tre stormer som herjet i Alaskagulfen. Disse skapte et enormt vindbelte som førte til svære dønninger som hamret inn på øyparadisets strender. Ifølge Encyclopaedia of Surfing viser satellittfoto og værmålinger at dette stemmer. «Riding Giants» følger opp med bilder av 60 ødelagte hus og båter kastet langt inn på land. Et annet bilde viser Greg Noll som nesten får bank av en bølge. Ifølge Los Angeles Times ser brettet ut som en kano i Niagarafossen.

Nesten drept

Så Makaha-bølgen var enorm. Men hva med Noll? Hva skjedde egentlig denne ettermiddagen? Ifølge nettstedet Surfline droppet han inn i bølgen og ut av surfemiljøet. Noll ble nesten drept i sitt største øyeblikk. Amerikanernen red brettet i bunnen av bølgen da han så den bryte et stykke foran ham, og han bestemte seg for at nok var nok.

Når han trekker seg skytes han ut av vannet dabbet bortover vannflaten før han blir trukket under. Flere ganger må han dykke til bunns for å komme under malstrømmen skapt av de enorme kreftene som herjer over ham. Men Noll klarer seg og kommer seg på stranden rett før han ble skyllet inn på svære steiner.

- Bølgen var så stor, kraftig og skremmende at den på en måte renset surfing ut av blodet til Noll, sier Tomson til Los Angeles Times.

Etter femten på jakt etter de største bølgene ble Noll fisker i Alaska. I dag arbeider 66-åringen med å lage klassiske longboards. For noen år siden hørte Noll at Tomson kanskje hadde filmet hele opplevelsen. Han ringte opp Tomson og ba ham kvitte seg med opptaket.

- Jeg vil ikke trekke det frem igjen. Det var det var, forklarer Noll.

- Alt ble hvitt

Senere ringer regissør Peralta Tomson. Han klarer å overtale den tidligere verdensmesteren til å bruke filmene i «Riding Giants». Regissøren setter seg i stolen, kobler opp Super8-kameraet og gjenkjenner bølgene fra 1969. Han ser folk bli evakuert og at kysten spises opp av de enorme vannmassene. Plutselig filmes Makaha-stranden. Peralta vet at nå kommer Gregs bølge.

- Jeg har det, jeg har det. Det kommer. Så hørte jeg et klikk og så ble alt hvitt.

Det er den eneste filmrullen som slutter slik. Tomson smiler lurt og avslører ingenting. Peralta må bruke tegninger for å illustrere hva som skjedde. Men surfelegenden lever videre.

- Det viktige er at Noll red den bølgen. Han gjorde det ikke for å bli husket, men fordi han måtte, sier Peralta.

REGISSØR:</B> Stacy Peralta er stjerneskateren som har blitt brettfolkets dokumentar-skaper. Han har regissert filmen Riding Giants.
<B>FOLKLORE:</B> Store bølger har alltid fascinert surfere.
SURFESTJERNER:</B> Greg Noll er nummer to fra venstre. Til høyre ser du legendene Jeff Clark og Gerry Lopez.
FARLIG:</B> Å surfe slike bølger krever mot og ekstreme ferdigheter. Ramler du her ligger du tynt an.