Legender i boks

«Bandet jeg hadde med Coltrane gjorde meg og ham til en legende,» sier Miles Davis beskjedent i selvbiografien «Miles». Nå er legenden godt i boks, «Miles Davis & John Coltrane. The Complete Columbia Recordings 1955- 1961».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Boksen er den femte i Sony/Columbias serie med tematisk ordnede Miles Davis-gjenutgivelser. De seks CD-ene inneholder i alt 58 spor, hvorav 18 er tidligere upubliserte «alternative tagninger», opptak som kaster et visst lys lys over hvordan Miles & co arbeidet i studio med så ulike låter som «Straight, No Chaser», «Milestones» og «Flamenco Sketches». En 1956-passiar mellom Leonard Bernstein og Miles Davis før en tagning av «Sweet Sue, Just You» for et tv-program der Bernstein forklarer amerikanere om jazz, er et artig innslag midt i all musikken.

Heroin

Samarbeidet mellom Miles Davis (1926- 91) og John Coltrane (1926- 67) er en av jazzhistoriens klassikere. Men da den 29 år gamle trompeteren hentet den jevnaldrende saksofonisten John Coltrane til sitt band i 1955, lå det ikke mye legendestatus i kortene. Etter fire års heroinavhengighet og ustabil atferd hadde Miles mistet sin posisjon som den nye jazzens ledestjerne. Og selv om han hadde kvittet seg med heroinen «cold turkey», og var ivrig etter å gjenerobre tronen, var det nye bandet problematisk. John Coltrane lite kjent, og i likhet med de øvrige- pianist Red Garland, bassist Paul Chambers, trommeslager Philly Joe Jones- håpløst ute på heroin og alkohol. Å lede et band bestående av fire dophuer som var i stand til å sovne på scenen midt i en låt var mildt sagt krevende, men omstendighetene til tross ble det klubbjobber og plater av det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer