DEBATT

Debatt: Legestreiken

Legene får sjenerøse motytelser for sine vakter

Det er vanskelig å forstå at Legeforeningen kan si at Spekter ikke vil ha medvirkning, skriver Anne Turid Wikdahl.

STREIK: President i legeforeningen, Marit Hermansen taler her til de streikende legene. Arbeidsgiverforeningen Spekter mener legene overdriver. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STREIK: President i legeforeningen, Marit Hermansen taler her til de streikende legene. Arbeidsgiverforeningen Spekter mener legene overdriver. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I debatten om legestreiken er det fremkommet påstander om at Spekter ikke vil ha medvirkning på arbeidstidsordninger. I flere innlegg fra tillitsvalgte kan vi lese at Spekters holdning i arbeidstidsspørsmål setter hele den norske modellen i fare, og bringer arbeidslivet tilbake til 1890-årene, altså i tiden for fyrstikkarbeiderstreiken. Dette er harde skyts fra fagforeninger som burde kjenne både historien og Spekter bedre.

Legeforeningen har i årets lønnsoppgjør ønsket begrensninger i arbeidsgivers styringsrett når det gjelder å sette opp arbeidstidsplaner. Det har vært ført forhandlinger med arbeidsgiver, og det har vært meklet. Enighet er ikke oppnådd og Legeforeningen bruker et legitimt virkemiddel, streiken, for å sette makt bak sitt krav. Dette er helt i tråd med hvordan systemene skal virke når det er uenighet mellom partene, og som har vært måten vi har gjort det på i 100 år i Norge.

  • Les også «Legestreiken skyldes fullstendig mangel på tillit».

Arbeidsmiljøloven har i dag klare regler for ansvar og medvirkning på arbeidstidsordninger. Stortinget har bestemt at det er arbeidsgiver som er ansvarlig for at de ansatte får tilstrekkelig vern ved at arbeidstidsordningen er forsvarlig. Kravet om at arbeidsgiver er ansvarlig for et «fullt forsvarlig arbeidsmiljø», som det står i loven gjelder alltid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer