Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Legene protesterer mot demonisering

I ny tv-serie.

(Dagbladet.no): Legemiddelindustrien har vært blant filmskapernes mest brukte fiender de siste årene. I «The Constant Gardener» (2005) iscenesetter et legemiddelfirma en dødelig konspirasjon. I «I Am Legend» (2007) er det meslingvaksinen som har ført til at menneskeheten nær er utryddet.

- Dette handler om en systematisk demonisering av legemiddelindustrien - en ideologisk hatkampanje der en makaber allianse av scientologer, new age-tilhengere, konspirasjonsvenstre og en bombastisk kristen høyreside har mistet all anstendighet, skriver tv-kommentator Kjell Häglund i Dagens Nyheter.

Men nå har den amerikanske legeforeningen fått nok. I forrige uke ba de ABC stoppe det første avsnittet av dramaserien «Eli Stone».

Autisme og vaksinasjon

«Eli Stone» er et advokatdrama med en uvanlig tvist. Eli begynner nemlig å få visjoner - han hører en George Michael-låt i sitt indre når han snakker med en klient.

Serien utforsker temaer i grenselandet mellom vitenskap og åndelighet - i likhet med for eksempel «Lost», som står foran «Eli Stone» på sendeskjemaet.

Bråket startet da New York Times publiserte en artikkel som omtalte første episode av serien. Her kom det fram at advokaten Eli representerer en mor med et autistisk barn. Moren mistenker at gutten har blitt autist som følge av vaksiner.

Episoden ender  med at moren vinner saken og blir tilkjent erstatning av legemiddelfirmaet.

VOLDSOMME REAKSJONER: I den nye advokatserien «Eli Stone» blir det hevdet at vaksinasjon førte til autisme. Episoden har skapt en opphetet debatt. Foto: ABC
VOLDSOMME REAKSJONER: I den nye advokatserien «Eli Stone» blir det hevdet at vaksinasjon førte til autisme. Episoden har skapt en opphetet debatt. Foto: ABC Vis mer

- Medfødt

Diskusjonen om vaksine og autisme er ikke ny. At det er noen sammenheng blir som oftest avvist.  

- Autisme er medfødt, forteller Åse Gårder i autismeforeningen til Dagbladet.no.

At foreldre lar være å vaksinere som følge av redsel for autisme har tidligere fått tragiske konsekvenser. I 1998 publiserte tidsskriftet Lancet en artikkel der de påpekte en mulig sammenheng mellom meslingvaksine og utviklingsforstyrrelser.

Seks år seinere dementerte de artikkelen, men da var skaden allerede skjedd.

- Noen barn er født ekstra sårbare, og de kan utvikle autisme når kroppen blir tilført miljøstoffer som kvikksølv, eller får en barnesykdom som for eksempel meslinger, forteller Gårder.

Ny tv-hit

The American Academy of Pediatrics skrev i et brev til ABC at de fryktet tv-serien ville gi alvorlige konsekvenser, ifølge Reuters.

- Mange stoler faktisk på helseinformasjon de får gjennom tv-fiksjon. Vi har sett at slik informasjon påvirker folks valg når det gjelder helse, skriver akademiets leder Anne Sweeny.

ABC valgte å ikke stoppe serien, men viste en informasjonsplakat i begynnelsen av serien med adressen til en webside om autisme.

Seertallene - 11,6 millioner seere på premieren - viste også at bråket neppe har ødelagt for serien.

I AM LEGEND: Meslingvaksine fører til utryddelse av menneskeheten.
THE CONSTANT GARDENER: Konspirasjonsthriller fra Afrika med Ralph Fiennes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media