Legene trodde Bjørneboe skulle dø

Led Jens Bjørneboe av en dødelig sykdom da han tok sitt eget liv i mai 1976? Dette blir hevdet av Bjørneboes nevø, Sven Kærup Bjørneboe, i biografien «Onkel Jens», som utgis i høst. Det som er sikkert, er at Bjørneboe året før han døde, led av en alvorlig tarmbetennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bjørneboe forteller videre at han «har mistet enhver interesse for alkohol» og fortsetter: «Jeg har mistet interessen for whisky'en min - jeg gikk (ifølge vitner) ned fra 2- 3 flasker om dagen ned til null, helt plutselig, - og aldeles uten abstinens-symptomer, predeliriske opplevelser eller noen som helst form for ubehag. Jeg føler meg helt klar og våken, og resten av mine jordiske dager har jeg i sinne å tilbringe i våkenhet - uten lokalbedøvelse eller narkose.»

«I grenselandet»

Bjørneboe skriver i selvbiografien sin at opplevelsen «i grenselandet» bare hadde gjort ham mer egnet til å starte sitt arbeid med «frihetens og godhetens historie, om hva jeg tror på». Det anså han som en plikt, og «det er sånt man helt enkelt ikke gjør, å dø ifra sine plikter. Man skal ikke gi etter for alle fristelser».

Bjørneboe skriver ikke noe om at han led av en dødelig sykdom i brevet han etterlot seg da han begikk selvmord 9. mai 1976. Til Brikt Jensen skrev han noen måneder tidligere: «Herren vet hvor lenge jeg skal holde på her på planeten, men jeg tror det blir lenge, - temmelig mange år til, og jeg vil ha hvert eneste sekund med meg, i håp om en gang å bli eldre og klokere, - og så naturligvis bli flinkere til å skrive.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer