Legepresidentens feilslutning

Hvor Gjessing har det fra at Spekter ikke vil at helsepersonell skal varsle fra om kritikkverdige forhold, er ikke godt å si.

DIKTATORISKE HOLDNINGER: «Det må være lov å påpeke de utfordringene norske helseledere står overfor uten at Gjessing tillegger meg diktatoriske holdninger», skriver Anne-Kari Bratten. Bildet viser Hege Gjessing. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
DIKTATORISKE HOLDNINGER: «Det må være lov å påpeke de utfordringene norske helseledere står overfor uten at Gjessing tillegger meg diktatoriske holdninger», skriver Anne-Kari Bratten. Bildet viser Hege Gjessing. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

I Dagbladet 6. juni kommer legepresident Hege Gjessing med en rekke feilaktige påstander om hva jeg og Spekter mener. Det er nesten så jeg lurer på om hun bevisst misforstår innlegget mitt 3. juni. Det må være lov å påpeke de utfordringene norske helseledere står overfor uten at Gjessing tillegger meg diktatoriske holdninger. Jeg har selvsagt aldri tatt til orde for å erstatte dialog og avtaler med ensidig lederstyring, slik Gjessing hevder. Det er også grovt og upassende å påstå at mine synspunkter om at ledere står i et regn av regler og paragrafer, vil svekke tilbudet til pasienten.

Hvor Gjessing har det fra at Spekter ikke vil at helsepersonell skal varsle fra om kritikkverdige forhold, er ikke godt å si. Transparens og åpen dialog er viktige sider ved den norske forvaltningen. Å melde fra om avvik og feil, er et ansvar og en plikt for både ledere og ansatte. Bare på den måten lærer vi av våre feil og unngår at de skjer igjen. Det er ikke lett å forstå hvilke motiver Hege Gjessing har for å hevde at jeg er motstander av denne kulturen.

Poenget med mitt innlegg «Mission impossible?», var å peke på at ledere i sykehusene har de største lederutfordringene i åra framover. Sektoren preges av mange meninger og stort engasjement om tjenestetilbudet. Politikerne vil med rette vite hva de 115 milliarder kronene de årlig bevilger går til. Den døgnkontinuerlige driften betinger kontinuerlige prosesser for å ha rett kvinne og rett mann på rett plass. Mitt råd til politikerne var å passe på slik at regnet av regler og paragrafer ikke blir så massivt at ledernes fokus dreies vekk fra pasienten og de ansatte.

Jeg har sjelden fått
så mange tilbakemeldinger fra ledere som kjente seg igjen i det jeg skrev. De fleste av de lederne jeg skriver om er leger og sykepleiere. Da blir det trist at legepresidenten velger å tillegge meg synspunkter jeg aldri har tatt til orde for.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.