DEBATT

Debatt: Presseetikk

Leger i gapestokk

Leger kan på tynt grunnlag henges ut i pressen som mordere, mens dømte drapsmenn får fortsette sitt liv i full anonymitet.

PRESSEN: Spørsmålet om identifisering, altså omtale med navn og bilde, av mennesker i vanskelige livssituasjoner, har vært kalt det vanskeligste temaet i presseetikken, skriver artikkelforfatteren: Illustrasjonsfoto: Espen Røst / Dagbladet
PRESSEN: Spørsmålet om identifisering, altså omtale med navn og bilde, av mennesker i vanskelige livssituasjoner, har vært kalt det vanskeligste temaet i presseetikken, skriver artikkelforfatteren: Illustrasjonsfoto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Spørsmålet om identifisering, altså omtale med navn og bilde, av mennesker i vanskelige livssituasjoner, har vært kalt det vanskeligste temaet i presseetikken.

Vi har mange eksempler på at eksponering, berettiget eller uberettiget, har medført alvorlige konsekvenser for enkeltpersoner, oppløsning av familier, sykdom og i verste fall selvmord.

Den generelle svekkelsen av personvernet, som følge av ny teknologisk utvikling, har gjort at vi stadig må være på vakt slik at pressen i så måte, beholder sin eneste kapital - troverdigheten.

Temaet er for tiden aktualisert i Finnmark. En kvinne, gravid i 27. uke ble, i fjor på disse tider, brakt til sykehuset i Hammerfest i en akutt tilstand.

I følge funksjonsfordelingen mellom dette sykehuset og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) skal kvinner som føder før 32. uke sendes til Tromsø. På grunn av omstendighetene fødte kvinnen likevel i Hammerfest. Barnet døde og kvinnen måtte i etterkant gjennom omfattende behandling.

Blant de medisinske problemstillinger som har oppstått er selvsagt hvorvidt kvinnen på et tidligere tidspunkt burde ha vært sendt til Tromsø. Saken ble rutinemessig meldt til Helsetilsynet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer