Leger og etikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LEGEETIKK: Etter at Rådet for legeetikk i Den norske legeforening kritiserte måten en medisinprofessor karakteriserte medforfatterne i Sudbøsaken på, har både Dag og Tid og Dagbladet insinuert at hensikten med Legeforeningens etiske regler er å beskytte legene og hindre en åpen debatt. Det er vanskelig å forstå at Rådets vedtak kan tolkes slik, men det kan enhver vurdere ved å lese vedtaket som er gjengitt i Dagens Medisin.

Den som leser Etiske regler for leger vil se at hensikten ikke er å beskytte egen stand, men å beskytte pasientene mot dårlig oppførsel og annen uetisk atferd hos leger, og bidra til at leger oppfyller sitt ansvar overfor samfunnet. Det som har fått Redaktørforeningen og Dagbladet til å mene at vi «går amok» i laugstenking og kveling av ytringsfriheten, er to setninger i regelverket: «Offentlig og annen debatt mellom kolleger i medisinske og helsepolitiske spørsmål skal holdes på et saklig plan» og «En lege som avgir uttalelse om medisinske spørsmål til media, bør sikre seg adgang til å kontrollere hvordan uttalelsen blir offentliggjort». Pasienter er ofte sårbare, og usaklig eller unøyaktig informasjon fra leger i medisinske spørsmål kan skape angst og usikkerhet. Setningene er tatt inn for nettopp å forebygge slik skade.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer