DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Leger støtter rusopplysningen.no

All rusmiddelbruk er potensielt skadelig. Særlig ungdom representerer en sårbar brukergruppe. Samtidig er det viktig å påpeke at hvordan man bruker et rusmiddel er avgjørende for om bruk medfører skade.

RUSINFORMASJON: Behovet for skadereduserende rusinformasjon er stort, og uten et utvalg faktabaserte kunnskapssider risikerer vi at rusmiddelbrukere blir feilinformert, skriver innsenderne. Her en av plakatene som Foreningen Tryggere Ruspolitikk bruker i kampanjen for tryggere rusmiddelbruk.
RUSINFORMASJON: Behovet for skadereduserende rusinformasjon er stort, og uten et utvalg faktabaserte kunnskapssider risikerer vi at rusmiddelbrukere blir feilinformert, skriver innsenderne. Her en av plakatene som Foreningen Tryggere Ruspolitikk bruker i kampanjen for tryggere rusmiddelbruk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Flere politikere og forbudsorganisasjoner har reagert på opplysningskampanjen til rusopplysningen.no av Foreningen Tryggere Ruspolitikk. Kampanjen består av plakater som oppgir skadereduserende informasjon om både lovlige og ulovlige rusmidler. Denne typen kunnskap kan være livsviktig, men kan også misforstås.

Vi er en gruppe leger som ønsker å formidle at all rusmiddelbruk er potensielt skadelig. Særlig ungdom representerer en sårbar brukergruppe. Samtidig er det viktig å påpeke at hvordan man bruker et rusmiddel er avgjørende for om bruk medfører skade.

Hvert rusmiddel har egne unike utfordringer, og det finnes mer eller mindre skadelige måter å bruke dem på. Det er viktig å nå fram til brukere med slik informasjon.

Gjennom Helsenorge.no gir Helsedirektoratet viktig skadereduserende informasjon om alkoholbruk. Rent medisinskfaglig er det ingen grunn til at man ikke kan og bør gjøre det samme om ulovlige rusmidler.

Nettsida rusopplysningen.no fraråder rusmiddelbruk, særlig blant unge, men inneholder også viktig skadereduserende kunnskap til dem som likevel bruker.

Juvente og Ungdom Mot Narkotika er blant dem som har reagert på nettsida og kampanjen. De mener ungdom trenger faktabasert kunnskap, ikke falsk trygghet. De viser ingen eksempler fra rusopplysningen.no som tilsier feilinformasjon eller falsk trygghet, men hevder rustelefonen og Folkehelseinstituttets (FHI) faktasider er gode alternativer.

Problemet er at FHIs faktaartikler om ulike rusmidler er utdatert og arkivert. De arkiverte faktasidene har lite eller ingen skadereduserende informasjon. RUStelefonen er derimot et godt alternativ som inneholder mye av den samme informasjonen som på rusopplysningen.no.

Det er vanskelig å se hvordan man kan være motstander av den ene, men ikke den andre.

Det kan være vanskelig å fraråde bruk og samtidig gi faktabasert skadereduserende informasjon. Behovet for skadereduserende rusinformasjon er uansett stort, og uten et utvalg av faktabaserte kunnskapssider risikerer vi at rusmiddelbrukere blir feilinformert. Derfor trenger vi rusopplysningen.no.

Forfatter: Andreas Wahl Blomkvist, lege

Signert:
Lowan Stewart, lege
Bartosz Kuzmiszyn, lege
Sverre Eika, lege
Fredrik Eika, lege
Peder Olai Skjeflo Holman, lege
Leni Hassfjord, lege
Kaia Høivik, lege
Inthujan Shanmugarajah, lege
Chineme Ndukwe, lege
Kyrre Flato Nessa, lege
Børge Holen, lege

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer