Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Legg fra deg mobilen og logg på livet

Vi bruker ikke kroppen lenger til det den er laget for.

BELASTENDE:  Å sitte framoverlent med mobilen over tid gjør at vi mister mange av de belastningene som er gode for kroppen. Vi bruker ikke kroppen lenger til det den er laget for, skriver artikkelforfatteren. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
BELASTENDE: Å sitte framoverlent med mobilen over tid gjør at vi mister mange av de belastningene som er gode for kroppen. Vi bruker ikke kroppen lenger til det den er laget for, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Å sitte framoverlent med mobilen gjør at vi mister tilgangen til kroppen vår. Skuldrene blir høyt hevet. Pusten blir usynlig. Lite pust- lite følelser.

Etter å ha lest «Advarer mot mobilnakke» i Dagbladet den 21. november, vil jeg gjerne dele noen tanker. Jeg er psykomotorisk fysioterapeut. Min kliniske hverdag handler mye om å hjelpe ungdommer med stive nakker, smerter, spenninger, stress, depresjoner og trøtthetssyndrom. Dette er de første symptomene som melder seg når vi har undertrykket kroppens stemme for lenge. Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder muskel og skjelettplager. Muskel og skjelettplager koster samfunnet 73 milliarder kroner i året.

Tallene er tatt fra en rapport som ble utarbeidet på vegne av foreningen Muskel- og skjelett- tiåret i Norge i samarbeid med Helse direktoratet i år.

Rapporten viser til at flere unge rammes av muskel- og skjelettplager. Ungdom er den raskt økende gruppen som erfarer hva det gjør med deres kropper å tilpasse seg et samfunn i stadig endring. Bekymringen er at mange av symptomene og spenningene hos ungdommene skyldes feilbelastning av nakken. Å sitte framoverlent med mobilen over tid gjør at vi mister mange av de belastningene som er gode for kroppen. Vi bruker ikke kroppen lenger til det den er laget for.

Istedenfor å rusle i bedagelig tempo langs en vei, titte på mennesker og møte dem med blikkontakt, har vi nakken framoverlent og blikket rettet ned i mobilen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media