Debatt: Mindreårige asylsøkere

Legg fra deg språkdrakta, Fabian Stang

Er det greit at en statssekretær med viten og vilje blåser opp tall og hopper bukk over fakta?

BLE BEDT OM DOKUMENTASJON: - En språkdrakt som forholder seg til fakta er det minste vi kan forvente av en ansvarlig statssekretær, mener artikkelforfatteren og sikter til Fabian Stangs uttalelser. Stang ble nylig utnevnt til statsekretær i Sylvi Listhaugs  Innvandrings- og integreringsdepartementet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
BLE BEDT OM DOKUMENTASJON: - En språkdrakt som forholder seg til fakta er det minste vi kan forvente av en ansvarlig statssekretær, mener artikkelforfatteren og sikter til Fabian Stangs uttalelser. Stang ble nylig utnevnt til statsekretær i Sylvi Listhaugs  Innvandrings- og integreringsdepartementet. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Redd Barna gikk nylig ut og kritiserte den økte bruken av midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere i Norge. En av dem som gikk ut og støttet praksisen var statssekretær Fabian Stang. Han uttale i Dagsrevyen: «Det er ingen tvil om at signalene er viktige. Jeg tør påstå at hvis vi nå gir opphold til alle de barna som er her i dag, så kommer det 10.000 neste uke og så kommer det 100.000 uka etter».

Hittil i år har det kommet 301 enslige mindreårige til Norge. I fjor kom det til sammen om lag 5000. Hvordan er det da mulig for statssekretæren å hevde at det kan komme 10.000 neste uke og 100.000 før jul?

Vi ba i en e-post Fabian Stang vise til hvilken dokumentasjon og grunnlag han hadde for å underbygge en slik påstand. Svaret fra statssekretæren lød: «Det er viktig å unngå signaler om at også de som ikke har beskyttelsesbehov får opphold bare man kommer seg hit. Slike signaler sprer seg fort, og mange flere barn vil bli sendt hit alene. «10.000 neste uke og 100.000 uka etter» er selvfølgelig ikke eksakte tall, men i min språkdrakt en beskrivelse av en forventet dramatisk økning».

Når ble det vanlig å bruke tall som metaforer? Er det greit at en statssekretær med viten og vilje blåser opp tall og hopper bukk over fakta?

Redd Barna foreslår at Fabian Stang legger av seg sin språkdrakt, som best egner seg til å spre frykt og usannheter. En språkdrakt som forholder seg til fakta er det minste vi kan forvente av en ansvarlig statssekretær.

Det er trist at en statssekretær prioriterer å spre frykt framfor å holde seg til realiteten og bidra til å skape politiske løsninger som er nødvendige for å ivareta barns rettigheter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.