KRITISK MASSE: La det frie lunsjmarked råde i Bjørvika og regjeringskvartalet, skriver Mikael Godø. Bildet er fra en sidegate til Plaza Mayor i Madrid. 
 Foto: Jan Djenner / Samfoto<div><br></div>
KRITISK MASSE: La det frie lunsjmarked råde i Bjørvika og regjeringskvartalet, skriver Mikael Godø. Bildet er fra en sidegate til Plaza Mayor i Madrid. Foto: Jan Djenner / Samfoto

Vis mer

Legg ned kantina!

I en storby bør alle være ute til lunsj, både byråkrater og DNB-ansatte.

Kommentar

Norske byer vokser, og det snakkes mye om å skape den rette miksen mellom boliger, handel, bevertning og arbeidsplasser. Vi skal lage liv på gateplan, og da må det jobbes bevisst med det man på planleggerspråk kaller publikumsrettet virksomhet. Men det holder ikke å være publikumsrettet, hvis ikke publikum får lyst til å gjengjelde oppmerksomheten. Eller hvis publikum er for lite.

Når jeg en gang iblant sykler langs Dronning Eufemias gate i Bjørvika, på vei for å ta et bad eller en burger på Sørenga, lurer jeg på hvordan det skal gå med denne 43 meter brede avenyen etter hvert som bebyggelsen kommer på plass foran Barcode-rekka. Det er i ferd med å bli flere kafeer og restauranter i førsteetasjene, men vil man nå «kritisk masse» for å skape et godt byliv?

For tre år siden flyttet DNB til Bjørvika med sine over 4000 ansatte. Nå blir det liv, tenkte jeg. I tillegg kom flere tusen finansfolk og revisorer i store virksomheter som PWC, KLP, Visma og Deloitte. Men så leste jeg om DNBs kantine, som var Norges største og mest luksuriøse, stor nok til å betjene mer enn 3000 mennesker. Dette var mer restaurant enn kantine, skrøt man, og jeg tenkte: Dette er døden for Bjørvika.

Lenger inn i Oslo sentrum ligger et annet område som skal befolkes av mange tusen ansatte med relativt hvite snipper: Det kommende regjeringskvartalet skal være åpent for spaserende og syklende på kryss og tvers, men det blir ikke et handlestrøk. Da Aftenposten nylig spurte næringspolitisk direktør i Oslo Handelsstands Forening, Jon Anders Henriksen, om hvordan man skaper liv i og rundt regjeringskvartalet, svarte han: «Legg ned kantinen».

Jeg istemmer. Lar man være å bygge kantine til 5700 departementsansatte, vil det gjøre underverker for området. De ansatte får luftet seg i lunsjen. Publikum, det vil si deg og meg, får lyst til å oppsøke området, på gjennomfart eller fordi kafeene og restaurantene kan sine saker. Henriksen nevner Stockholm som et eksempel på en by hvor dette fungerer, liksom i hundrevis av andre storbyer. Den norske stat bør gå foran med et godt eksempel og ikke bygge kantiner i regjeringskvartalet. Kanskje arkitektene kan «glemme» å ta dem med i plantegningene?

I Bjørvika bør man fase ut de subsidierte luksuskantinene. Det kler ikke markedets apostler å behandle sine ansatte såpass kollektivistisk. Noen må minne den tidligere sosialdemokraten Rune Bjerke om at nordmenn vil ha liv langs gatene, ikke stinn brakke i gourmetkjelleren hos DNB. La det frie lunsjmarked råde! La restauranter og food-trucks konkurrere om å lage den beste maten. Hvis ikke, hvis det fremdeles er glissent i Dronning Eufemias overdimensjonerte gate når resten av Bjørvika er ferdigbygd, vet dere hvem som bærer delvis skyld.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.