- Legg ned Kringkastingsrådet i NRK

Norske redaktører er lei og vil kvitte seg med NRKs egen klageinnstans.

VIL KVITTE SEG MED K-RÅDET: Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening, syns ikke Kringkastingsrådet har noe i mediebildet å gjøre. 

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VIL KVITTE SEG MED K-RÅDET: Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening, syns ikke Kringkastingsrådet har noe i mediebildet å gjøre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Under et innspillsmøte på Stortinget torsdag tok leder i Redaktørforeninga, Arne Jensen, til orde for å legge ned det omstridte Kringkastingsrådet i NRK. 

Utspillet kom under behandlinga av den såkalte NRK-meldinga i kulturkomiteen på Stortinget torsdag.

Ikke uavhengig Jensen sier Kringkastingsrådet går på akkord med prinsippet om redaksjonell uavhengighet. 

- En fri og uavhengig nyhetsredaksjon bør ikke rapportere til et politisk oppnevnt organ som i detalj skal evaluere det journalistiske arbeidet. Det bryter med prinsippene om redaksjonell uavhengighet, Redaktørplakaten og lov om redaksjonell fridom i media, utdyper Arne Jensen til Dagbladet etter møtet.

Tidligere har også NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen åpnet for å legge ned det såkalte K-rådet, der NRK selv behandler klager fra publikum. Rådet har blitt beskyldt for å lide av et bukken og havresekken-problem. 

Ap uenig Arbeiderpartiets Arild Grande mener Jensens forslag er en dårlig idé.

- Ja, det er ikke noe godt forslag. Vi vil beholde Kringkastingsrådet fordi det er et svært viktig kontaktpunkt mellom befolkninga og NRK. Men vi kan være åpne på å justere mandatet, slik at Kringkastingsrådet ikke går Pressens Faglige Utvalget etter i næringa, sier han til Dagbladet. 

- Vi tar til oss Jensens innspill, men Arbeiderpartiet ønsker å beholde Kringkastingsrådet, avslutter han. 

Fredrik Skavlan og Thomas Seltzer er blant dem som har måtte møte i Kringkastingsrådet den siste tida.

Dagbladet har kontaktet NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen for en kommentar. Han har foreløpig ikke besvart våre henvendelser.