KOMMENTARER

Legg ned Kringkastingsrådet

Som anakronismer flest er den en tidstyv, overflødig - og ikke sjelden ganske pinlig, skriver Geir Ramnefjell.

OVERLEVNING: I dag er Kringkastingsrådet en underlig anakronisme. En overlevning fra en annen medietidsalder og det politisk styrte NRK.Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OVERLEVNING: I dag er Kringkastingsrådet en underlig anakronisme. En overlevning fra en annen medietidsalder og det politisk styrte NRK.Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Du kommer til verden, og enkelte ting bare er der. Uten at du helt skjønner hvorfor. Slik som sumobryting, amerikansk wrestling, hoiing i det britiske parlamentet og nyhetsopplesere som snakker med eksakt samme tilgjorte tonefall. Etter hvert aksepterer du det, men forstår det aldri fullt ut.

Litt sånn er det også med Kringkastingsrådet.

Selvsagt har Kringkastingsrådet en historisk begrunnelse. Det ble etablert samtidig som vi fikk NRK i 1933, og dagens ordning er nedfelt i lov om kringkasting fra 1992. Da hadde vi så vidt fått Hallvard Flatland og TVNorge, og TV2 ble startet opp samme år.

I dag er Kringkastingsrådet en underlig anakronisme. En overlevning fra en annen medietidsalder og det politisk styrte NRK. 14 medlemmer utpekes av Stortinget og Kongen i statsråd, de har 10- 12 årlige møter og behandler i snitt 170 saker i året. I fjor økte det dramatisk - til 258 saker. Dette sinnrike systemet består i tillegg av seks distriktskringkastingsråd, der medlemmene utpekes av fylkespolitikere, og ett samisk programråd.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK kan selvsagt ikke gjøre annet enn å ta arbeidet med rådet/rådene på dypeste alvor. Hva rådsarbeidet og klagebehandlingen totalt utgjør i tidsbruk for en statskanal som er beryktet for sin omfangsrike ledelsesstruktur, kan man bare gjette på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer