DEBATT

Debatt: Kringkastingsrådet

Legg ned Kringkastingsrådet!

NRK trenger selvsagt et godt system for håndtering av henvendelser fra publikum. Av flere grunner er ikke Kringkastingsrådet svaret på den utfordringen.

FATEN-SAKEN: Kringkastingsrådet diskuterer «Faten-saken». Fra venstre redaktør Alexandra Beverfjord og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK, rådsleder Per Edgar Kokkvold, rådets sekretær Eirik Skarrud og nestleder Kjersti Thorbjørnsrud. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FATEN-SAKEN: Kringkastingsrådet diskuterer «Faten-saken». Fra venstre redaktør Alexandra Beverfjord og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK, rådsleder Per Edgar Kokkvold, rådets sekretær Eirik Skarrud og nestleder Kjersti Thorbjørnsrud. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har tidligere pekt på det prinspielt problematiske i at storting og regjering oppnevner medlemmer til et redaksjonsråd som skal vurdere journalistiske beslutninger og prioriteringer i en fri redaksjon, med en ansvarlig redaktør, i samsvar med lov og Redaktørplakaten. Etter mitt syn er Kringkastingsrådet som konstruksjon strengt tatt i strid med de prinsippene som ligger til grunn for både lov om redaksjonell fridom i media og Redaktørplakaten. Et slikt redaksjonelt «overhus» ville ikke blitt akseptert i noe annet mediehus i Norge.

For ordens skyld: NRK håndterer mellom 150- og 200.000 henvendelser i året, gjennom blant annet Publikumsservice. I tillegg kommer tusenvis av henvendelser, meninger, gode ønsker og klager i blant annet sosiale medier. Nesten alle får svar i følge NRK selv og kringkastingssjefen får en rapport daglig om hva folk som henvendte seg til NRK var opptatt av.

Så kan det argumenteres med at NRK ikke er som andre mediehus, fordi de er allemannseie, finansiert gjennom en obligatorisk lisens.

Det gir NRK noen ekstra forpliktelser, forpliktelser som NRK-ledelsen er fullt innforstått med, og som det også gis tydelige signaler om gjennom NRKs styringsdokumenter. Men det er et stykke vei derfra til en situasjon hvor kulturministeren, som er både politisk og regulatorisk myndighet og NRKs generalforsamling samtidig, også oppnevner halvparten av medlemmene i et råd som skal uttale seg om redaksjonelle spørsmål. Den andre halvparten oppnevnes direkte av politikerne på Stortinget. Dette er mildt sagt uryddig, dersom man ønsker å løfte fram NRK som en uavhengig journalistisk institusjon og ikke som et underbruk av staten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer