Legg ned mammografiprogrammet

Hvis å være føre var betyr å påføre sykdom, smerte, angst og lidelse på kvinner og familier, da er jeg imot.

OVERDIAGNOSTISERING: Kun 47 kvinner har fått livet reddet etter ti år med mammografiscreening i Norge. 40 ganger så mange, kanskje rundt 1900 kvinner, er skadet unødig av overdiagnostisering. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix
OVERDIAGNOSTISERING: Kun 47 kvinner har fått livet reddet etter ti år med mammografiscreening i Norge. 40 ganger så mange, kanskje rundt 1900 kvinner, er skadet unødig av overdiagnostisering. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med ny teknologi kan vi behandle stadig flere for stadig mer. At dette koster stadig mer penger, er en pris de fleste av oss er villige til å betale. Mer alvorlig er det at de har vært ledsaget av en økende fryktkultur innen helse. Vi ser etter risiko over alt - og den som leter, skal finne. En av konsekvensene er at vi behandler for mye. Å gjøre for mye er ikke bare dyrt og ineffektivt i en tid der stadig økende helseutgifter tilsier at vi må prioritere bedre; det er ofte direkte skadelig.

Vi vet at vi har slike ineffektive «gjøre-for-mye»-programmer i helsevesenet idag. Likevel har vi ikke klart å bli kvitt dem. Et eksempel er mammografiscreening etter brystkreft hos kvinner.

Brystkreft er selvsagt en svært alvorlig sykdom. Mellom 600 og 700 kvinner dør av brystkreft årlig. I 2009 fikk over 2700 diagnosen. Tanken bak mammografi er enkel: skann friske og symptomfrie kvinner over en viss alder, se etter tegn på brystkreft og bekjemp sykdommen så tidlig som mulig.

Da det norske mammografiprogrammet startet i 1996, og ble vedtatt rullet ut som et landsdekkende prosjekt to år senere, var visjonene store. De er ikke innfridd. Medisinsk forskning har de senere årene for alvor utfordret tanken om at mammografiscreening etter brystkreft hos kvinner er et godt folkehelsetiltak. Reduksjonen i dødelighet fra brystkreft er langt lavere enn forventet. Baksiden av medaljen er massiv overdiagnostisering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer