<strong>DYR TRIVES IKKE I BUR:</strong> Rev og mink vil aldri kunne få det fint i bur, skriver Live Kleveland (bildet) og Susanna Lybæk i Dyrevernalliansen. Foto: Iselin Linstad Hauge / Dyrevernalliansen
DYR TRIVES IKKE I BUR: Rev og mink vil aldri kunne få det fint i bur, skriver Live Kleveland (bildet) og Susanna Lybæk i Dyrevernalliansen. Foto: Iselin Linstad Hauge / Dyrevernalliansen Vis mer

DEBATT

Legg ned pelsnæringen!

Rev og mink er rovdyr, med behov for å jakte og streife over store områder. De vil aldri kunne trives i bur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Foreningen Pelsdyrungdommen argumenterer for at rev og mink har det fint i bur. Leder Stine Indergård mener blant annet at pelsdyr ikke er så mye sykere enn andre husdyr.

Spørsmålet i moderne landbruk er ikke hvor mange enkeltdyr som blir syke. Det avgjørende er om driftsformen sikrer dyrene å ha det godt.

Nettopp dette har flere faginstanser vurdert i løpet av det siste året. Mattilsynet konkluderer med at det er «god grunn til å anta at disse dyrenes artstypiske behov ikke blir tilfredsstilt i dagens driftsformer». Veterinærinstituttet fastholder sitt tidligere standpunkt om at «vårt pelsdyrhold bør avvikles». Veterinærforeningen slutter seg til kritikerne, og råder til «en styrt avvikling av dagens pelsdyrhold i Norge».

Fagmiljøene er altså samstemte med Dyrevernalliansen: Rev og mink vantrives i bur, og derfor bør næringen avvikles.

Siden Pelsdyrungdommen er opptatt av helsetilstanden til dyrene, vil vi likevel gjerne kommentere det. Dyrevernalliansen har kartlagt forekomsten av kjente sykdommer for rev og mink.

Én studie viser at over 70 prosent av norske blårever lider av fedme. Blårev er samme dyr som i naturen kalles fjellrev, en liten sjarmør på mellom 2,5 og 5 kilo. Avl for større skinn har ført til at blårev i bur nå veier opptil 25 kilo, altså opptil ti ganger mer enn naturlig. Fedme fører til at én av fire norske blårever ikke klarer å bære sin egen vekt, og får bøyde framben. Noen går på håndleddene.

I en kartlegging fra 2009 ble det oppdaget at hver fjerde skadde sølvrev hadde betennelse i munnhulen på grunn av ubehandlet tannsten. Sølvrev er den innesperrede fetteren til vanlig rødrev, som i naturen spiser alt fra fersk mus til åtsler. I bur blir det bløt fôrgrøt hele livet. Når revene ikke får gnage, oppstår tannsten.

Vanlige gårdsdyr som kyr, høns og gris er altetere eller planteetere, og fungerer sammen i flokk. Med nok plass og godt stell kan de trives på beite og i fjøs. Rev og mink er derimot rovdyr, med behov for å jakte og streife over store områder. De vil aldri kunne trives i bur.

Kjære Stine og dere andre i Pelsdyrungdommen: Vil dere satse på husdyrhold, så velg blant dyreartene som kan trives hos mennesker. Systematisk dyremishandling har ingen plass i framtidas landbruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer