DEBATT

Debatt: Farida-saken

Legg prestisjen til side. Bring Farida hjem

I denne saken er det prestisje som har dominert. Prestisje og tvil. Nå bør prestisjen legges til side og tvilen komme Farida til gode.

SAVNET: Farida har opprettholdt sin kontakt med lærere og elever på Dokka. Foto: Hans Arne Vedlog
SAVNET: Farida har opprettholdt sin kontakt med lærere og elever på Dokka. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg valgte i nyttårstalen å ha fokus på sårbare barn. Det var et klokt valg. I Kabul sitter en sårbar jente ved navn Farida. Hun sitter der fordi moren ikke ville tvinges til å godta ektemannen familien hadde bestemt for henne. Hun flyktet til Iran med den hun selv hadde valgt.

Kai Eide.
Kai Eide. Vis mer

Der ble Farida født – av ugifte foreldre, i strid med afghansk kultur. Etter hvert kom moren til Norge alene med sin 5 år gamle datter – og fikk opphold ettersom Farida og moren saknet en mannsperson med ansvar for datteren. Da faren sluttet seg til dem ble oppholdstillatelsen trukket tilbake. Farida ble – etter nesten fire år i Norge – deportert til Kabul.

Deretter fulgte en lang rettsprosess i Norge, hvor samtlige rettsinstanser erklærte seg uenige med beslutningen fra norske utlendingsmyndigheter.

Men UNE ga seg ikke og traff i mai et nytt vedtak, som fastholdt utsendelsen. Det var, mente UNE, trygt i «hjemdistriktet» Jaghori – hvor Farida aldri hadde bodd. Konflikten hadde ikke berørt dette distriktet, hevdet UNE, og ingen forhold tilsa at den ville gjøre det. Da var store kamphandlinger i provinsen i gang. Og i november ble Jaghori gjenstand for omfattende Taliban-angrep, med et stort antall drepte og tusenvis drevet på flukt.

Ingen kunne lenger si at det var et trygt tilholdssted.

Da familien i november igjen gikk rettens vei mot UNEs vedtak, vant staten i Oslo tingrett. Men det var en dom preget av stor tvil. Dommeren var enig i at Jaghori nå var et utrygt sted. Kabul ble derimot ansett trygt nok for Farida.

Allerede i august hadde imidlertid UNHCR slått fast at internflukt til Kabul ikke var mulig på grunn av den sikkerhetsmessige, menneskerettslige og humanitære situasjonen. UDI mente at UNHCRs vurdering må tillegges vekt og regjeringen konkluderte til slutt med at Kabul kunne være trygt for enkelte grupper av søkere.

Farida tilhører en gruppe som har vært gjenstand for noen av de verste angrepene den siste tiden – nemlig shia-befolkningen i Kabul. Hun har videre krav på en særlig vurdering av hva som er til et barns beste. I tillegg mener Høyesterett at det – i vurderingen av sikkerheten – skal mer til for å avslutte en innvilget flyktningstatus enn for å innvilge en første asylsøknad.

Da må konklusjonen være at et barn i dag ikke kan fratas beskyttelse i Norge verken for retur til Jaghori – slik UNE mente – eller til Kabul – slik Tingretten under tvil kom fram til.

Farida hadde rukket å slå rot i Norge. Hun var blitt en integrert del av et åpent samfunn preget av likestilling mellom kjønnene. I Afghanistan tvinges hun inn i et samfunn hun ikke kjenner, preget av konservative og kvinnefiendtlige holdninger.

Samtidig lever hun i en vanskelig familiesituasjon. Det er fortsatt risikabelt for unge mennesker – i hele landet – å trosse sin familie i valg av livsledsager, slik foreldrene gjorde. De som gjør det må leve med risiko i mange år. Farida sakner dermed også storfamilien, som er utgangspunktet for svært mye – fra sosial trygghet til ekteskap.

I Tingretten hevdet staten at ettersom andre søkere var behandlet strengt, måtte Farida også behandles strengt. Det var rettferdig. Men Farida har vært gjenstand for en strenghet, som går langt utover ethvert rettferdighetshensyn.

Derfor mener jeg at staten, i samsvar med Erna Solbergs omsorg for sårbare barn, bør avslutte denne pinefulle prosessen og la Farida få komme tilbake.

Det er ett spørsmål som må kunne besvares med et utvetydig ja når et spørsmål om asyl og opphold skal avgjøres: Er rettssikkerheten ivaretatt? Antallet innvilgede og avslåtte saker blir underordnet. I denne saken er det prestisje som har dominert. Prestisje og tvil. Nå bør prestisjen legges til side og tvilen komme Farida til gode.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer