- Legg ut musikken vår på nett

I kveld spiller Wilco på Kongsberg Jazzfestival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet.no): I kveld spiller Wilco på hovedscenen i Kongsberg. Bandet har allerede vært i byen siden i går, og trommeslager Glenn Kotche har fått med seg litt av programmet:

- Jeg har sett Ornette Coleman, Tim Bern og Tom Raney, og Paal Nilssen-Love. Han er vedig flink, sier Glen Kotche, trommeslager i Wilco.

De tre sitter på en trapp bak scenen Tubaloon på Kongsberg Jazzfestival. For få år siden dreide mye seg om Jeff Tweedys problemer, både med pillemisbruk, og innad i bandet. Nå er situasjonen mye bedre, og frontfigur Jeff Tweedy har ikke lenger så store problemer på hjemmebane:

- Ting er veldig bra, og både jeg og familien har det fint, sier Jeff Twedy.

Familiemenn

Han har en særdeles musikalsk familie. Kona Sue Miller drev den legendariske chicagoklubben Lounge Ax, og sønnen, Sam, har sin egen musikalske karriere på gang. Han spiller i skolebandet The Blisters, og har allerede opptrådt på Lollapalooza-festivalen i Chicago.

- For meg er det helt greit dersom han vil bli musiker. Han er veldig flink, og det er fantastisk i høre at han sitter og øver, og blir bedre, sier Tweedy.

Når Kotch får spørsmål om han spiller med Sam Twedy, svarer han at han har hjulpet litt:

SPILLER PÅ KONGSBERG: (F.v.) John Stirrat, Glenn Kotche og Jeff Tweedy i Wilco. Foto: TORSTEIN BRATTSET DRABLØS
SPILLER PÅ KONGSBERG: (F.v.) John Stirrat, Glenn Kotche og Jeff Tweedy i Wilco. Foto: TORSTEIN BRATTSET DRABLØS Vis mer

- Jeg pleide å lære han noen ting, men i det siste har det blitt så travelt, så jeg har ikke hatt tid.

Også for bassist John Stirrat begynner familien å bli viktig:

- Jeg har fått en datter, hun elsker musikk, sier John Stirrat.

- Hvor gammel er hun?

- Sju måneder, sier han til latter fra Jeff og Glenn.

Stirrat er blant de opprinnelige bandmedlemmene i Wilco som har vært med fra begynnelsen med bandet Uncle Tupelo.

Utskiftninger

De hyppige utskiftningene av bandmedlemmer, og da spesielt Jay Bennet, som ble sparket under innspillingen av det legendariske Yankee Hotel Foxtrot, påviker retningen bandet tar, sier Tweedy:

- Når vi spiller inn en plate har vi ikke en konkret plan om hvilket retning det skal ta. De mange skiftene i retning skyldes at vi har byttet ut besetningen, sier Tweedy, og understreker at det neste albumet vil bli enda bedre enn det siste, Sky Blue Sky:

- Vi begynner å komme oss i orden i bandet, og får mer oversikt over utstyret vårt. Det albumet vil bli spilt inn på loftet vårt i Chicago.

Wilco er et av få band som oppfordrer fansen til å legge ut lydopptak av konserter på nettet, og de har også streamet de tre siste albumene på nettet før det har kommet i butikkene.

- Vi mener at så snart vi har sendt ut platen til anmeldere og presse, havner den på nettet uansett. Vi forsøker bare å ta fansen på alvor, og når det gjelder opptak fra konserter, så er jo det litt deres eiendom også, sier Twedy, før han ser bort på en gjeng som sitter på en gressflekk i nærheten, og koser seg med kassegitar og litt mat.

Ettertraktet vinyl

- Lar de folk campe overalt her, eller? Det minner meg om coveret på en plate av et svensk band fra 70-tallet som heter Trees, Grass and Stones.

- Hvordan i all verden vet dere om svenske band fra 70-tallet?

- Vi hører på mye forskjellig, og folk rundt oss i crewet tipser oss også om ting, sier John Stirrat.

Diskusjonen glir over i en diskusjon om vinyl, og det påpekes at det er vanskelig å få tak i A.M. og Summerteeth på vinyl.

- Det er ikke så vanskelig å få tak i A.M., men det er ingen som vil ha den. Jeg har en kasse hjemme, så hvis du kommer til Chicago skal du få en, sier Stirrat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer