Legger BBC i bakkenettet

Etter massiv kritikk. Også to naturkanaler inn fra start.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da RiksTV lanserte sine kanalpakker i midten av juni, oppstod en voldsom debatt. Først og fremst reagerte mange på at svensk tv og internasjonale nyhetskanaler var utelatt.

Nå legger RiksTV likevel ved BBC World til i grunnpakken.

- Det kom nylig en oppgradering på det tekniske utstyret som komprimerer signalene, som gjør at vi kan tilby tre kanaler til, uten at det går utover kvaliteten, sier kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV til Dagbladet.no.

Gir etter for press?

I tillegg til BBC World blir National Geographic Channel og Animal Planet klare fra lansering. Det var på forhånd usikkert om det var kapasitet til disse kanalene fra start. BBC World blir lagt til i oktober.

- Gir dere etter for presset ved å inkludere BBC?

- Nei, jeg vil ikke si det slik. Men vi har vært veldig lydhøre overfor den debatten som har oppstått, og vi visste at dette med en internasjonal nyhetskanal var en mangel ved pakken vår. Når det nå åpnet seg en teknisk mulighet til å inkludere en ny kanal, stod en internasjonal nyhetskanal øverst på lista. Men vi står på at TV 2 Nyhetskanalen var vårt førstevalg. Den har fire ganger så mange seere som de internasjonale nyhetskanalene til sammen.

- Hvorfor har dere valgt BBC World framfor for eksempel CNN?

UTVIDER TILBUDET: BBC World blir en del av RiksTVs Rikspakke. På bildet: Administrerende direktør Espen Thorsby. Foto: SCANPIX
UTVIDER TILBUDET: BBC World blir en del av RiksTVs Rikspakke. På bildet: Administrerende direktør Espen Thorsby. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette skal vi redegjøre for overfor myndighetene. Vi var i forhandlinger i flere, men valgte BBC etter en helhetsvurdering, sier Søreide.

Ingen svenske

Det blir imidlertid fortsatt ingen plass til noen svenske tv-kanaler. I et brev til Medietilsynet oppgir RiksTV rettighetsspørsmål som grunn til at SVT1 og SVT2 ikke får plass.

- Vi ønsker svensk tv, og vi vet at mange nordmenn gjør det, men vi er redde for å måtte fjerne en kanal fordi vi havner i rettighetstrøbbel med de andre kanalene. Det kan være filmer, serier og sport som de norske kanalene har kjøpt inn, som også svenske eller danske kanaler har kjøpt inn eksklusive rettigheter for til sitt hjemland, sier Søreide.

Han viser til at heller ikke parabolkunder i dag får inn svensk tv.

- Var dere forberedt på en så voldsom debatt om kanalvalgene dere gjorde?

- Ja. Vi har begrenset kapasitet, og uansett hvilke kanaler vi hadde valgt, ville det skapt debatt. TV setter sterke følelser i sving hos folk.

Håper på 40 i 2010

Kommunikasjonsdirektøren mener likevel at det har oppstått en del misforståelser.

- Mange kabelkunder har for eksempel trodd at vi ønsker å fjerne tilbudet de allerede har i dag. Det man skal huske på er at vår største målgruppe er de som bare har antenne. Dette dreier seg om en halv million husstander, som i dag bare får inn maks fire kanaler.

RiksTV håper å kunne legge til flere kanaler allerede neste år, og satser også på en sterk økning i kapasiteten når det analoge nettet slukkes i 2010.

- Da håper vi å få plass til opp mot 40 kanaler, sier Søreide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer