Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Legger inn turboen utenfor allfarvei

Turboneger besøker ytterpunktfestivalene i sommer. De som måtte mene at det bare er for pengene er hyklerske, ifølge vokalist Hans-Erik Husby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke sånn at vi har lett opp steder å spille, sier Hans-Erik Husby, alias Hank von Helvete i Turboneger. I sommer er bandet innom festivaler som nok ikke kommer først i rekka når kulturministeren legger opp sommerferien. Denne uka spiller de på Norway Rock Festival i Kvinesdal, neste uke på Rootsfestivalen i Brønnøysund.

- Er underskogsafarien et bevisst grep?

- Nei, ifølge den etter hvert folkekjære vokalisten.

- Mange av stedene vi besøker i sommer har ønsket oss før, og det har ikke latt seg gjøre. Nå var det deres tur.

- Hyklersk kritikk

Mange har rynket på nesa over Turbonegers opptredener på Momarkedet og russetreff. Påstandene om at de bare gjør det for pengene har florert. Det provoserer Husby.

- Når kredibilitet er det eneste offisielle målet, juger man. For det er penger i de store festivalene også. Men om man innrømmer at man faktisk ønsker å tjene til pålegg på brødskiva, og man drar rundt og treffer det store publikummet heller enn å tilfredsstille behovet til de få, blir man beskyldt for å selge seg.

- Det er hyklersk og irriterende. Man er ikke pengegrisk bare fordi man ikke nekter folk tilgang til musikken sin, sier han og legger til etter en pause:

image: Legger inn turboen utenfor allfarvei

- Men jeg tror vi har klart å heve oss over det der.

Øya-konsert

Sommeren avsluttes midt i kredibilitetssmørøyet, med en framføring av hele det klassiske «Apocalypse Dudes»-albumet på Øya.

- Det albumet er grunnen til at alt dette har skjedd - det er et spesielt album med mange hendelser knyttet til seg, sier Husby.

Han hadde store rusproblemer på den tida, og brøt sammen etter lanseringen.

- Vi trenger denne lille mentalhygieniske oppvasken. Nå er plata ti år, og det var en fin mulighet, sier han.

- Hyggeligere band

Men selv om låtene er de samme, har det meste endret seg på de ti åra.

UTE BLANT FOLK: Det plager ikke Turbonegers Hank von Helvete å besøke Norges mange små festivaler. Her fra Granittrock i Oslo i vinter. Foto: AGNETE BRUN
UTE BLANT FOLK: Det plager ikke Turbonegers Hank von Helvete å besøke Norges mange små festivaler. Her fra Granittrock i Oslo i vinter. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

- Turboneger er et voksent band nå. Vi har familier, vi har bikka 30, vi har rundet 35 og vi nærmer oss 40. Vi er ikke bare ute for å tøyse og tulle lenger - vi har en mer seriøs agenda. Det er roligere og hyggeligere i bandet nå.

- Det er blitt en sunn arbeidsplass?

- Det må det være. Vi har vært heldige. Det er mulig å leve av bandet. Det er et privilegium. Da blir det også mindre viktig å spille på de store festivalene med kred.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!