Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Legger seg flat etter «Fritt vilt»-tabbe

Norsk suksessgrøsser fikk ikke kinostøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske skrekkfilmen «Fritt vilt» vises for tida i 51 kinosaler i Norge. Den kunne blitt vist i 63, men fikk ikke såkalt rikslansering fra Film & Kino.

- For én gangs skyld har vi en norsk film som virkelig tar av, og så får den ikke rikslansering. Vi forstår ikke beslutningen, sier Inge Tenvik, direktør i Film3 som har delfinansiert filmen, til Dagbladet.no.

Film & Kino gir rikslansering til 12-14 filmer hvert år. Ordningen skal «sikre ekstra kopier av særlig populær film til kinoer over hele landet og bidra til øket omløpshastighet på gode filmer med godt besøkspotensial» (se Film & Kinos nettsider).

Den siste filmen som har fått rikslansering er Disney-filmen «Villdyr».

Den ble i sin første helg sett av 36 000, mens «Fritt vilt» ble sett av 56 000 samme periode. Til sammen 121 000 publikummere har på ti dager sett «Fritt vilt», som troner suverent på filmtoppen.

Undervurderte

- Det er opplagt at «Fritt vilt» burde fått rikslansering. Ordningen skal nettopp ta seg av filmer som blir så populære. Derfor reagerer vi, sier Tenvik.

- Har Film & Kino undervurdert potensialet til «Fritt vilt»?

KUNNE BLITT SETT AV FLERE:  «Fritt vilt» er Norges mest sette film for tida. Foto: FILMWEB
KUNNE BLITT SETT AV FLERE: «Fritt vilt» er Norges mest sette film for tida. Foto: FILMWEB Vis mer

- Ja, det må de ha gjort. Film & Kino har all grunn til å være flaue for avgjørelsen.

Også distributøren til «Fritt vilt», SF Norge, reagerer.

- Det er en aldri så liten gåte at ikke «Fritt vilt» fikk rikslansering. Vi ser at filmen går så det griner, også på mindre steder. Det er rart man ikke prioriterer norsk film, sier Guttorm Petterson til Dagbladet.no.

Rikslansering ville gitt 10-12 ekstra kopier, som igjen kunne ført til cirka 5 000 ekstra besøkende så langt - på steder som normalt ikke får tilgang til kinopremièrer.

- Feilvurdering

- Dette er rett og slett en vurdering som ikke holder stikk, sier Arnfinn Inderhaug, seksjonsleder i Film & Kino, til Dagbladet.no.

Tre personer i Film & Kino bestemmer hvilke filmer som får rikslansering. Det som avgjør er deres forventninger til hvordan filmen vil gå, hvordan den vil passe besøksmessig på mindre steder i distriktet, samt hvilke andre filmer som kommer samtidig.

- Har «Fritt vilt» feil sjanger, eller hadde den dårlig timing?

image: Legger seg flat etter «Fritt vilt»-tabbe

- Nei, det går ikke an å si det. Det var en feilvurdering, vi trodde ikke den ville bli så godt besøkt. Men det er jo bra for filmens del.

- Hva sier du til kritikken fra distributøren og produsentene om at dere nå har prioritert en amerikansk film framfor en norsk?- «Villdyr» ble vurdert lenge før «Fritt vilt», så de to filmene har ikke vært vurdert opp mot hverandre. Men det er viktig å presisere at rikslansering ikke er en filmstøtte, men en støtte til kinoene slik at de skal få tilgang til filmer medå høyt besøk, forklarer Inderhaug, som innrømmer at de har bommet i sin vurdering av «Fritt vilt».

- Men det er veldig hyggelig at filmen går så bra som den går.

- Vil dere vurdere annerledes en annen gang?

- Vi prøver hele tida å lære, og evaluerer avgjørelsene i etterkant, sier han.

En kvart million?

Tidligere i år har «Uro» fått rikslansering. Den er en av de mest sette norske filmene så langt i år, med 172 665 besøkende.

«Fritt vilt» ligger med sine suverene åpningshelger an til å bli minst like mye sett. Vi spør distributøren:

- Hadde dere regnet med så høye seertall?

- Nei. Vi hadde håp om å nå et besøk på 150-200 000. Nå er det rimelig sikkert at vi vil ende et sted mellom 200-250 000, sier Guttorm Petterson, strålende fornøyd over akkurat dette.

LEGGER SEG FLAT: Arnfinn Inderhaug, seksjonsleder i Film & Kino, innrømmer at de tok feil i sin vurdering av «Fritt vilt».