«UXA - Thomas Seltzers Amerika»

Legger seg flat etter rolleblanding

NRK-profil Thomas Seltzer slettet Instagram-innlegg om pengeinnsamling til familien i USA.

I USA: Skjebnevalget nærmer seg i USA, landet er delt, og programleder Thomas Seltzer legger ut på tur for å finne ut: Hva skjedde med den amerikanske drømmen? Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Thomas Seltzer er for tida aktuell med serien «UXA - Thomas Seltzers Amerika». Der reiser han tilbake til sitt første hjemland for å ta temperaturen på det amerikanske samfunnet i forkant av valget i november. Han ønsker også «å sjekke ståa til den amerikanske drømmen».

I programmets første episode blir man blant andre kjent med Seltzers slektning Tasha, som lever under ekstremt trange kår. Hun er datter av Seltzers kusine Kim, som også medvirker i episoden.

- Vår reportasje om Tasha og Mark og de fine barna deres traff åpenbart rett i hjerterota på mange seere, også i min omgangskrets. Jeg fikk henvendelser fra nordmenn som ville gi dem en hjelpende hånd i deres hverdag konstant på kanten av ruin, skriver Seltzer i en e-post til Dagbladet.

Blant annet kommer det fram at Tasha «bare» mangler rundt 500 dollar for å fullføre en collegegrad, men hun har satt drømmen på vent fordi hun må prioritere husleie og regninger. Mannen hennes Mark er arbeidsledig og tar strøjobber.

Samtidig har sønnen deres som mål å gjøre det så bra på skolen at han kommer inn på prestisjeuniversitetet MIT, men for å realisere det er han avhengig av å bli tildelt stipend.

Ble slettet raskt

<strong>VILLE HJELPE:</strong> Flere ønsket å hjelpe Thomas Seltzers amerikanske familie etter hans reportasje om deres vanskelige hverdag. Foto: NRK
VILLE HJELPE: Flere ønsket å hjelpe Thomas Seltzers amerikanske familie etter hans reportasje om deres vanskelige hverdag. Foto: NRK Vis mer

I den forbindelse, med alle som tok kontakt for å hjelpe, ville Seltzer sjekke muligheten for hvordan man kunne bidra til familien i USA. Han la nylig ut et innlegg på Instagram hvor han spurte følgerne sine om den beste løsningen for å samle inn penger til slekta.

En slik oppfordring er imidlertid svært vanskelig å kombinere med Seltzers rolle som programleder og journalist.

Innlegget til Seltzer skapte i diskusjon innad i redaksjonen, og ble raskt slettet, får Dagbladet opplyst. Redaksjonssjefen i NRK Underholdning forklarer hvorfor Seltzer ble bedt om å fjerne innlegget.

- Dette var en respons fra Thomas' side på enkeltes ønske om å hjelpe familien man treffer i serien. Vi ble enige med Thomas om at det var best å ta bort innlegget fordi det kunne bli litt utydelig hva som er hans rolle som programleder, sier Eirik Sandberg Ingstad til Dagbladet.

Kan bryte med VVP

Å bruke posisjonen man oppnår gjennom NRKs offentlig finansierte publiseringsflater som en plattform for å samle inn penger til egne slektninger, kan potensielt bryte med flere punkter i pressens Vær varsom-plakat, blant annet:

  • 2.2 Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.
  • 2.4. Redaksjonelle medarbeidere må ikke utnytte sin stilling til å oppnå private fordeler, herunder motta penger, varer eller tjenester, som kan oppfattes å være kompensasjon fra utenforstående for redaksjonelle ytelser.

Legger seg flat

I enighet med NRK underholdning fjernet Seltzer innlegget. Han sier han forstår hvorfor det kunne være problematisk.

- Jeg er først og fremst et menneske, dernest pappa, dernest bassist, dernest amerikansk patriot, og sånn går lista langt nedover til «voksen journalist med teft for presseetikkens irrganger», den er der nede sammen med «twerker» og «poet fra mellomkrigstidas Frankrike», i hvert fall rent intuitivt, sier Seltzer.

- Men spøk til side: Jeg ser selvsagt det problematiske i at NRK-medarbeidere skal bedrive offentlig pengeinnsamling for selvvalgte saker, og legger meg flat. Jeg får heller bedrive litt kronerulling på privaten, fortsetter han.

Andre serie

«UXA» er Seltzers andre dokumentarserie fra USA. For fire år siden lagde han serien «I Hillary og Donalds bakgård», hvor han ønsket å vise norske seere hvorfor Trump kunne komme til å bli USAs neste president, noe mange fant usannsynlig i 2016.

I sin nye serie legger han ut på en tur for å forstå hvordan det som en gang var et av USAs og verdens mest framgangsrike områder, nå opplever stagnasjon og forfall, skriver NRK i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer