NRK:

Legger seg flat

I lørdagens «Helgemorgen» på NRK hentet produksjonen inn omstridt professor som ekspertkilde. - Ser at vi burde gitt mer kontekst, innrømmer NRK-redaktør.

HELGEMORGEN: NRK-redaktør legger seg flat etter kritikk mot radio-program. Foto: Gorm Kallestad / NTB
HELGEMORGEN: NRK-redaktør legger seg flat etter kritikk mot radio-program. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 4. juni sendte NRKs radioprogram «Helgemorgen» et innslag om de pågående kampene i Ukraina, 100 dager etter invasjonens begynnelse.

De hentet inn professor ved Universitetet i Sørøst-Norge, Glenn Diesen.

Han har tidligere jobbet på økonomihøgskolen i Moskva, og skrevet flere titalls kronikker for den statlige russiske nyhetskanalen RT og det kontroversielle nyhetsnettstedet Steigan.

Det får folk til å reagere.

- Minnet om konspirasjonsteori

RT, tidligere kalt Russia Today, er blant nyhetskanalene EU har innført sanksjoner mot etter Russlands invasjon av Ukraina.

Bakgrunnen er det EU omtaler som systematisk informasjonsmanipulasjon og desinformasjon.

Da programleder Arne Egil Tønset innledet innslaget ble Diesen introdusert som «professor ved USN handelshøyskole».

Videre handler innslaget om hvordan Russland utnytter okkuperte områder i Ukraina.

- Diesen har vært en langvarig og jevnlig bidragsyter til propagandakanalen RT, og må betraktes som en representant for Russland og russiske myndigheter. Hvis han på død og liv må brukes i NRK, bør han i så fall bli presentert som dette, skriver forfatter, John Færseth til Dagbladet.

Han mener Diesen får snakke fritt om ting som kan minne om konspiratoriske ideologier. Blant annet Eurasia-ideologien.

Færseth sikter til et tidspunkt i innslaget hvor Diesen hevder britisk og amerikansk politikk i 300 år har forsøkt å begrense Russlands tilgang til verdenshav. Og at amerikanerne har uttrykt intensjoner om å gjøre Svartehavet om til en såkalt Nato-innsjø.

Du kan lese Diesens svar på kritikken nederst i saken.

Forfatteren stiller seg kritisk til hvorfor Diesen ikke blir stilt kritiske spørsmål av programleder Tønset.

KRITISK: Forfatter John Færseth mener det er oppsiktsvekkende at Diesen fikk tale fritt på NRK-programmet. Foto: Privat
KRITISK: Forfatter John Færseth mener det er oppsiktsvekkende at Diesen fikk tale fritt på NRK-programmet. Foto: Privat Vis mer

- Balansert og relevant

- Jeg ser at vi burde vurdert å introdusere ham annerledes og gitt mer kontekst, innrømmer redaktør for NRK region nord, Tone Lein, overfor Dagbladet.

Hun forteller at vurderingene bak bruk av Diesen som ekspertkilde er hans kunnskap om hvordan Russland tenker rundt økonomi og eksport rundt Svartehavet.

NRK-redaktøren vektlegger Diesens bakgrunn som samfunnsforsker ansatt ved USN med Russland som spesialitet.

- Det han sier i «Helgemorgen» tenker jeg er balansert og relevant, sier Lein.

Økonom og samfunnsdebattant, med spesiell interesse for russisk propaganda og Ukraina-konflikten, Bjørn Johan Berger, mener også Diesens deltakelse i NRK-programmet er problematisk.

Han stiller spørsmål om NRK i det hele tatt er klar over hva Diesen tidligere har kommunisert hos blant andre RT, som Berger mener er ren propaganda.

Berger peker på hva han reagerer på i innslaget:

  • USAs planer om å gjøre Svartehavet til en såkalt Nato-innsjø
  • Den ukritiske gjennomgangen av Russlands versjon om plyndringen og at ressursene tilhører Donbas-regionen.
  • Sammenlikningen med Kosovo.

- Jeg stiller meg spørrende til at han sier dette uten at journalisten stiller kritiske motspørsmål.

PROBLEMATISK: Økonom og samfunnsdebatant har satt seg mye inn i russisk propaganda og konflikten i Ukraina. Foto: Privat
PROBLEMATISK: Økonom og samfunnsdebatant har satt seg mye inn i russisk propaganda og konflikten i Ukraina. Foto: Privat Vis mer

- Burde opplyst publikum

Det problematiske ligger i at man i det hele tatt bruker ham som en ekspert, mener Berger.

- Diesen er professor og da har allmennheten forventninger til en kritisk objektivitet som han tidligere har vist at han ikke overholder, legger Berger til.

UKRAINA: Fredag 3. juni er det 100 dager siden Russland invaderte Ukraina 24. februar - 100 dager preget av frykt, død, smerte og håp. Video: Reuters / AP / Verkhovna Rada of Ukraine / Telegram Vis mer

Han mener introduksjonen av Diesen også er svært problematisk. Han mener det er svært mange andre norske eksperter som kunne svart på NRKs spørsmål, og forstår dermed ikke vurderingene til NRK-redaktøren.

- Vi ser at vi burde opplyst publikum om Diesens bakgrunn. Det er en viktig diskusjon om Glenn Diesen som samfunnsforsker kan brukes som kilde. Det reiser en debatt om hvor grensen går, og bør gå for å bruke forskere som kilder som har ytret seg kontroversielt i kontroversielle medier, svarer NRK-redaktør Lein på kritikken.

- Slik programlederen og jeg hører utsagnet til Diesen er det hans tolkning av hvordan Russland tolker USA, skriver Lein videre i en e-post.

For å utelukke tvil burde det blitt presisert i et oppfølgingsspørsmål, mener redaktøren.

TAR KRITIKK: Redaktør for region nord, Tone Lein, ser at Diesens rolle bør blitt avklart i introduksjonen. Foto: Privat.
TAR KRITIKK: Redaktør for region nord, Tone Lein, ser at Diesens rolle bør blitt avklart i introduksjonen. Foto: Privat. Vis mer

- Helgemorgen er opptatt av å løfte en stor bredde av stemmer i den offentlige debatten, og vi kunne helt klart brukt noen andre enn Diesen. Men, som sagt, dette reiser en debatt om hvor grensen går, og bør gå for å bruke forskere som har ytret seg kontroversielt og i kontroversielle medier. Vi tar gjerne den debatten! Avslutter Lein.

- Tullete og farlig

Glenn Diesen stiller seg uforstående til kritikken mot ham og NRK.

- Jeg vet ikke hva det er å klage på eller hva jeg sa som de tror var feil, sier han til Dagbladet.

Professoren mener det er tullete og farlig at man skal bli klemt ut fra å delta i debatt fordi man har snakket med «feil» medier.

- Det handler om hets og et forsøk på sensur. Hensikten med et slikt utspill er selvfølgelig å skamme NRK til å aldri invitere meg igjen, sier professoren.

UFORSTÅENDE: Professor ved Universitetet i Sørøst-Norge Glenn Diesen. Foto: Privat.
UFORSTÅENDE: Professor ved Universitetet i Sørøst-Norge Glenn Diesen. Foto: Privat. Vis mer

Diesen etterspør eksempel på hva han har sagt som er propaganda, og omtaler det som stygge anklager.

- Mitt forskningsfelt er russisk politisk økonomi. Det er realistisk at jeg da vil snakke med russisk media.

- Men du har skrevet et titall kronikker for RT, ikke bare snakket litt med dem?

- Jeg har også deltatt på Al Jazeera over 50 ganger, det gjør meg ikke til en som sprer arabisk propaganda av den grunn.

- Hadde russiske akademikere blitt stemplet som propagandister dersom de snakket med norske medier, hadde vi kalt det et autoritært regime og angrep på ytringsfriheten, legger Diesen til, som mener norsk debatt om Russland har blitt ensidig og fordummende.

USN-professoren mener heller ikke det burde vært nødvendig med en mer oppklarende introduksjon.

- Det er nettopp det som er en del av stemplingen for å delegitimere meningsmotstandere. Dette gjør mediene mot alle akademikere som prøver å ha en nyansert analyse av Russland, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer