Y-blokka

Legger seg langflat etter «Debatten»

Kaller sitt eget bidrag «fullstendig feilslått».

STILTE TIL DEBATT: Kritiker og arkitekt Gaute Brochmann beklager sin opptreden i NRKs «Debatten»-sending. Skjermdump: NRK
STILTE TIL DEBATT: Kritiker og arkitekt Gaute Brochmann beklager sin opptreden i NRKs «Debatten»-sending. Skjermdump: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kritiker, arkitekt og redaktør av tidsskriftet Arkitektur N, Gaute Brochmann, deltok i NRKs «Debatten» i går kveld.

Der bidro han med perspektiver på det betente temaet for sendingen: Rivingen av Y-blokka i Oslo sentrum.

Nå rykker Brochmann imidlertid ut og beklager deltakelsen i NRK-programmet. Det gjør han overfor Arkitektnytt.

- Intensjonen var å nyansere den faglige vurderingen av Y-blokka og nødvendigheten av å verne den. Det endte med et fullstendig feilslått utfall rundt motivasjonen og intensjonene til alle Nal-medlemmer (Norske arkitekters landsforbund, red.anm.), arkitekter og andre som har jobbet for en bevaring, sier Brochmann til nettstedet.

Han fortsetter:

- Kort sagt: En fullstendig gal tilnærming, der spekulasjon om personlige motiver ble vektlagt framfor en saklig, faglig linje. Det er jeg oppriktig lei meg for.

Brochmann mener også at han presenterte sine synspunkter «med en ordlyd og en måte som var uakseptabel, og som verken jeg personlig eller som redaktør i Arkitektur N står inne for».

Kontroversielt i miljøet

Brochmann har tidligere argumentert offentlig for at det kan være riktig å rive Y-blokka. Han mener blant annet at det vil være vanskelig å få bygget til å fungere godt nok i bymiljøet i Oslo sentrum i framtida.

Meninger som kan tolkes i favør av riving oppfattes som kontroversielt i arkitektmiljøet, hvor svært mange er for bevaring.

Dagbladet har kontaktet Brochmann og spurt hvorfor han beklager, samt om det har vært reaksjoner etter tv-sendingen, som gjorde at han bestemte seg for å legge seg flat. Brochmann ønsker ikke å uttale seg utover svarene han ga til Arkitektnytt.

SPERRING: Et fire meter høyt gjerde, forankret i betongblokker, er satt opp rundt hele den rivningsklare Y-blokka i regjeringskvartalet. Nå kan arbeidene skje uforstyrret av demonstranter, som har truet med å lenke seg fast til den bevaringsverdige bygningen. Reporter: Lars Eivind Bones / Video: Frode Andresen Vis mer

- Underdogs

I går spurte programleder Fredrik Solvang blant annet Brochmann om:

«Det kan virke som medlemskapet ditt i «lauget» henger i en tynn tråd. Jeg har nesten ikke fått med meg en eneste arkitekt som er enig med deg?»

Brochmann svarte da at det er blitt populært å være for bevaring av Y-blokka og at «dette har blitt en stor sak i norsk offentlighet. Er du på lag med Y-blokka er du på lag med arkitekturen».

- Jeg skal ikke si at arkitekter har vært «underdogs» lenge og har problemer med selvbildet, men det er på mange måter en følelse av å være på lag med noen som har moment og som har miljøbevegelsen med seg, og hvor til og med VG rykker ut på lederplass og skriver at dette er et hus som skal tas vare på, sa Brochmann, og fortsatte:

- Alle heier på arkitekturen. I den viraken der har man glemt å stille noen sentrale spørsmål om hva arkitektonisk kvalitet egentlig er, avsluttet han.

Avviser innblanding

Brochmann er redaktør for tidsskriftet og nettstedet Arkitektur N, som gis ut av Norske arkitekters landsforbund (NAL). NAL er samtidig en part i bevaringssøksmålet mot staten som nylig tapte i Oslo tingrett.

President i forbundet, Gisle Løkken, sier overfor Dagbladet at de ikke har lagt noen føringer på Brochmann etter hans «Debatten»-opptreden.

FORBUNDSLEDER: Gisle Løkken. Foto: Erik Burås / Studio B13
FORBUNDSLEDER: Gisle Løkken. Foto: Erik Burås / Studio B13 Vis mer

- Gaute er en fri stemme i samfunnsdebatten og dette kan jeg ikke kommentere. At redaktøren for Arkitektur N går ut og beklager oppfatter jeg dit hen at han selv har vurdert sin opptreden. Jeg vil ikke spekulere videre i det. For oss er det viktig å ha et mangfold av stemmer som debatterer arkitektur i offentligheten, sier Løkken.

- Vi styrer ikke hans meninger og vi kan ikke pålegge ham meninger. Om hans deltakelse var klokt eller ei, er en annen sak. Han har i sin beklagelse, så langt jeg kan se, selv vurdert at det ikke var det. Jeg oppfatter dette derfor som en klar avsporing av hva debatten om Y-blokka egentlig handler om, legger Løkken til.

Rettelse 7. mai 2020: I en tidligere versjon av denne saken skrev Dagbladet at magasinet Gaute Brochmann er redaktør for, heter «Arkitekt N». Det riktige navnet er så klart «Arkitektur N».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer