Legger seg langflat for fansen

Kompromissløse M.I.A. lar festivalpublikummet kjøre showet. Selv mener hun at verden ennå ikke har sett hva hun er god for.

KLAR TALE: M.I.A er ikke redd for å si hva hun mener, men overfor fansen er den vanlgivs så kompromissløse artisten ydmyk. Foto: Eirik Helland Urke
KLAR TALE: M.I.A er ikke redd for å si hva hun mener, men overfor fansen er den vanlgivs så kompromissløse artisten ydmyk. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

||| (Dagbladet): Om mindre enn fire timer skal hun gå på scenen som headliner på Øyafestivalen. Men M.I.A., eller Mathangi Arulpragasam som hun egentlig heter, har langt ifra bestemt seg for hva hun skal spille når hun møter Dagbladet.

- Jeg lytter alltid til publikummet mitt, forklarer hun.

Litt tidligere på dagen hadde M.I.A. lagt ut følgende melding på Twitter:

«OOOOOYA OYA FEST! big u p to de Norwegins , what do u want in the set?»

- Folk er gale Med sin gullfargete Mac i umiddelbar nærhet sjekker M.I.A. også sin twitterprofil under intervjuet, og hun liker svarene hun får inn.

- Folk er jo gale som vil ha «Sunshowers» når det pøser ned, men jeg skal nok få børstet av støvet på den, sier hun og smiler.

For aktivisten M.I.A., som har tamilsk bakgrunn, er svært opptatt av å holde kontakten med sine fans, og hun respekterer deres meninger. Derfor gjør det henne opprørt at mange av hennes faste fans på Sri Lanka får problemer, bare fordi de følger en artist som har talt Tamilenes sak.

- Det er helt på trynet. Sri Lankiske myndigheter hindrer dem i å laste opp videoer på YouTube, og de får drapstrusler. Jeg kan ikke se for meg at det kunne skjedd hvis det var Kings of Lion det var snakk om.

- Familien får lide M.I.A. har altså valgt å formidle sine politiske standpunkt gjennom musikken. Resultatet er at hun har blitt satt i terrorist-båsen, og hennes mor er nektet innreise til USA.

- Bare fordi jeg forstår hva som foregår, så blir jeg stempla som terrorist. Og det får også min familie lide for.

Like frustrert er hun over at norske myndigheter, med Erik Solheim i spissen, har blitt kalt «vikingterrorister» etter fredsforhandlingene på Sri Lanka.

- Det er det samme som at Bush kaller alle muslimer for terrorister. Det er ikke lov å vise sin støtte til noen, påpeker hun.

- Umulig med revolusjon Bærende på en t-skjorte med påskriften «F**k Google, ask me!» slår kompromissløse M.I.A. hardt tilbake mot både overvåking og rykter.

- Absolutt alt blir lagret på nettet. Du har ikke sjans til å starte en revolusjon under slike forhold.

I tillegg er hun opprørt over hvordan ting framstilles på nett.

- Jeg er ikke spesielt glad i hvordan folk begrenser budskapet mitt. De fokuserer på enkeltelementer, og setter en merkelapp på meg, sier M.I.A.

Og om hun ikke har skapt nok kontroverser som det er, så er det mer i vente skal vi tro artisten.

- Jeg har ikke en gang kommet i gang med prosjektet mitt.