Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Legger ut bilder av vanlige muslimer på gata: - Bør miste statsstøtten

Flere mener at Human Rights Service nå må miste statsstøtten. Regjeringspartiet Høyre truer med det samme.

MØTER MOTSTAND: Informasjonsansvarlig Hege Storhaug i Human Rights Service ba leserne fotografere «den kulturelle revolusjonen» i et nytt fotoprosjekt.
MØTER MOTSTAND: Informasjonsansvarlig Hege Storhaug i Human Rights Service ba leserne fotografere «den kulturelle revolusjonen» i et nytt fotoprosjekt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Organisasjonen Human Rights Service satte søndag i gang et nytt fotoprosjekt. De vil «dokumentere den kulturelle revolusjonen,» og ber lesere å sende inn sine egne bilder.

«Vi vil i tiden fremover hyppig benytte det visuelle for å vise våre lesere hva som skjer med vårt kjære Norge. Islams fremvekst går raskt,» skrev informasjonsansvarlig Hege Storhaug.

Faksimile av bloggposten hos Human Rights Service.
Faksimile av bloggposten hos Human Rights Service. Vis mer

Bloggposten var illustrert med et bilde av fire muslimske kvinner på en bussholdeplass på Tøyen. Bildet av kvinnene får mange til å reagere, og prosjektet møter sterk motstand:

Får millionstøtte

Stortingsrepresentant for regjeringspartiet Høyre, Kårstein Løvaas, går langt i å antyde at statsstøtten HRS mottar årlig, nå kan henge i en tynn tråd.

- Dette prosjektet virker feilslått. Dette er ikke integreringsarbeid, men antiintegreringsarbeid, sier Løvaas og fortsetter:

- Høyre vil se nøye på det nå. Uavhengig av om organisasjonen din heter Islamsk råd Norge eller HRS, må vi hvert år gå gjennom hvem vi gir penger til. Pengene skal brukes på integrering. Brukes de på andre ting, er vi nødt til å gjøre en vurdering. Jeg kommer til å se på dem med kritiske øyne ved neste korsvei, sier Løvaas.

Islamsk Råd har vært i møte med Kulturdepartmentet om støtten, etter at kulturminster Linda Helleland Hofstad har vært misfornøyd med rådets rolle.

Human Rights Service har fått 6,4 millioner kroner i statsstøtte siden 2014, gjennom den offentlige støtteordningen «Tilskudd til nasjonale ressursmiljø på integreringsfeltet», nå underlagt Justis- og beredskapsdepartementet ved innvandrings- og integreringsministeren.

- FEILSLÅTT: Det mener Kårstein Løvaas (H). Foto: NTB Scanpix
- FEILSLÅTT: Det mener Kårstein Løvaas (H). Foto: NTB Scanpix Vis mer

I år fikk de over 1,8 millioner kroner, ifølge Integrerings og mangfoldsdirektoratet (IMDi). HRS har vært en del av støtteordningen siden 2005. Målet er blant annet å «bidra til økt deltakelse i, og økt tillit til, samfunnet blant innvandrere og deres barn».

Rolness: - Bør fjernes

Den innvandringskritiske sosiologen og artisten Kjetil Rolness mener at statsstøtten til HRS må fjernes.

- Det jeg oppfatter som en legitim innvandringskritikk blir bare dratt ned i søla med dette, sier Rolness.

KRITISK: Sosiolog og artist Kjetil Rolness liker ikke HRS-prosjektet. Her under lanseringen av Hege Storhaug-boka «Islam. Den 11. landeplage». Foto: Benjamin Ward / Dagbladet
KRITISK: Sosiolog og artist Kjetil Rolness liker ikke HRS-prosjektet. Her under lanseringen av Hege Storhaug-boka «Islam. Den 11. landeplage». Foto: Benjamin Ward / Dagbladet Vis mer

Han reagerer sterkt på at vanlige folk blir bedt om å fotografere privatpersoner på gaten.

- Det finnes flere kvinner som er fullintegrerte i Norge, som er velfungerende og arbeidssomme og siviliserte mennesker. Og noen av dem protesterer også mot islamismen. Skal de da også fotograferes og henges ut som en del av en skummel kulturell invasjon av Norge? Spør Rolness.

Sosiologen har tidligere støttet Hege Storhaug og ment at hun har fått urettmessig kritikk, men mener begeret er fullt.

- Human Rights Service har stadig mer propaganda som er rettet mot muslimer, istedet for å være rettet mot islamisme og negative konsekvenser av høy innvandring fra fattige land, sier Rolness.

- Steng krana

Medredaktør Ivar Staurseth i nettavisen Minerva mener også at støtten må kuttes.

- Når de pisker opp leserne til å fotografere skattebetalere og henge dem ut på nettet, er det på tide å stenge igjen krana med statsstøtte, sier Staurseth.

Han mener det er på tide at høyresiden sier fra.

KRITISK: Medredaktør Ivar Staurseth i Minerva.
KRITISK: Medredaktør Ivar Staurseth i Minerva. Vis mer

- Dette er ikke noen konstruktiv dokumentasjon av parallell-samfunn og andre reelle problemer, som vi må diskutere, sier Staurseth.

- Skremmende

HRS’ statsstøtte har vært debattert på politisk nivå tidligere. IMDi har sendt et brev til Justisdepartementet, hvor de anbefaler at HRS mister statsstøtten de har mottatt siden 2005.

Grunnen var fordi de mener at HRS retorikk og virke bidrar til å skape mindre tillit og mindre deltakelse hos innvandrerbefolkningen.

Stortingspolitiker Arild Grande (Ap) mener prosjektet er skremmende.

- SKREMMENDE: Mener Arild Grande (Ap).Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- SKREMMENDE: Mener Arild Grande (Ap).Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er slik forfølgelse starter. Bildet som males er at norske verdier angivelig er truet. Så skal uskyldige folk bli fotografert for å få bekreftet påstanden, sier Grande, som skjønner at spørsmålet om støtten til HRS kommer opp.

- Jeg tror man bør ha en vurdering av det hvis det viser seg at prosjektet blir gjennomført, sier Grande.

- Motsatte av integrering

Geir Jørgen Bekkevold (Krf) mener at prosjektet er «fullstendig lavmål».

- Jeg mener at det er et tankekors at en slik organisasjon som etter mitt syn driver med det motsatte av integrering, spiser av den samme potten som organisasjoner som driver med integrering, sier Bekkevold.

- LAVMÅL: Mener Geir Bekkevold (KrF). Foto: NTB scanpix
- LAVMÅL: Mener Geir Bekkevold (KrF). Foto: NTB scanpix Vis mer

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Hege Storhaug og HRS, uten hell. HRS reagerer imidlertid sterkt på Staurseths kritikk, i et blogginnlegg. Daglig leder Rita Karlsen mener premissene for kritikken er «spinnville».

- Det er forkastelig lavmål. Og det er faktisk du, Staurseth, som burde be om unnskyldning for at du i det hele tatt har slike tanker. Så bør det være helt klart: Ikke projiser dine søppeltanker over på oss, skriver Karlsen.

Slår tilbake

Hege Storhaug gikk også sterkt ut mot kritikken i et annet blogginnlegg i går, der hun blant annet skrev:

- Vi takker for flott respons fra leserne våre, men ettersom de politisk korrekte/de «gode» har gjort alt de makter for å tilsøle tankene bak å dokumentere en historisk utvikling, så frykter vi at det de hevder vi gjør – å henge ut mennesker og derav øke konfliktnivået – er nettopp det de selv bidrar til, skriver Storhaug.

Justisdepartementet melder følgende til Dagbladet om statsstøtten til HRS:

- Så lenge virksomheten foregår innenfor norsk lov og de forutsetninger som gjelder for tildeling av midler har vi ingen synspunkter, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP) i Justisdepartementet, og legger til at tildelingen vurderes årlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!