DEBATT

Debatt: Forskning

Legitim og viktig debatt om forskning

Geir Ramnefjell i Dagbladet uttrykker seg svært finurlig når han foregir å gjengi mine synspunkter.

FORSKNING: Holdninger kan påvirke hvilke spørsmål som stilles, hvordan man vurderer funn og fakta, og hvordan man velger å delta i den offentlige debatten. Selvsagt er det også eksempler på at politiske holdninger påvirker selve forskningen, men heller ikke det er galt, hvis det er tilstrekkelig klargjort, skriver Kristin Clemet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORSKNING: Holdninger kan påvirke hvilke spørsmål som stilles, hvordan man vurderer funn og fakta, og hvordan man velger å delta i den offentlige debatten. Selvsagt er det også eksempler på at politiske holdninger påvirker selve forskningen, men heller ikke det er galt, hvis det er tilstrekkelig klargjort, skriver Kristin Clemet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har i over 30 år, i ord og handling, vært opptatt av at vi i Norge bør føre kunnskapsbasert politikk.

Men dette betyr selvsagt ikke at all forskning, alle uttalelser fra forskere og all formidling av forskning skal slukes rått. Også forskning – ja, kanskje særlig forskning – må tåle kritikk.

Det er mange grunner til det.

Mye forskning er dårlig. Mange funn er usikre. Forskningsresultater er ofte motstridende, og forskningen ser bare stykkevis og delt. Noen spørsmål er svært godt belyst, mens andre problemstillinger forblir ustudert. Ofte sees ulike forskningsfelt i for liten grad i sammenheng. Dessuten er det som oftest ikke vanntette skott mellom fakta og verdier. Og slik er det, selv om forskerne bestreber seg på å være både dyktige og redelige.

Også politikere og andre som bruker forskning, gjør feil. De kan misforstå eller misforstå med vilje. Det hender de plukker ut den forskningen som passer best, og at de overser forskning som ikke passer. Dessuten er det legitimt i et demokrati å legge forskning til side, dersom man vektlegger andre verdier høyere eller frykter konsekvensene av å følge anbefalinger fra forskning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer