Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lego-milliardær om Weiwei-avslaget: - Vi gjorde en feil

- Avgjørelsen ble tatt av ansatte langt nede i systemet, sier Kjeld Kirk Kristiansen.

SLO TILBAKE: Den verdenskjente kinesiske kunstneren fortalte i fjor om hvorfor Lego avslo partikjøpet han bestilte. Nå beklager selskapet avgjørelsen. Foto: NTB Scanpix
SLO TILBAKE: Den verdenskjente kinesiske kunstneren fortalte i fjor om hvorfor Lego avslo partikjøpet han bestilte. Nå beklager selskapet avgjørelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I september i fjor bestilte den verdenskjente kinesiske kunstneren Ai Weiwei et parti klosser fra leketøygiganten Lego.

Leveringen skulle bli til en utstilling med portretter av politiske dissidenter, men Lego avslo henvendelsen til den profilerte regimekritikeren.

Grunnen skal ha vært at de «ikke kan godta bruk av Lego til politiske arbeider», og Ai Weiwei benyttet sjansen til å fortelle verden om avslaget. Noe som fikk kritikken til å hagle.

I et ferskt intervju med The Wall Street Journal går nåværende styreformann og tidligere konsernsjef i Lego-gruppen, Kjeld Kirk Kristiansen, ut og beklager avgjørelsen. 

- Det skjedde på grunn av en intern feilbeslutning. Avgjørelsen ble tatt av lavtstående ansatte i systemet og styret ble ikke involvert, sier Kristiansen, og får støtte av sønnen:

- Det er et typisk eksempel på ting som kan gå galt i et stort selskap, sier Lego-topp Thomas Kirk Kristiansen.

Etter avslaget fra produsenten i fjor høst fikk Weiwei ikke uventet massiv støtte, og det ble, foruten hatkampanjer på sosiale medier, startet en storslagen innsamlingsaksjon. 

I januar bestemte imidlertid Lego seg for å slutte og spørre om hvorfor kunder bestilte store partier med klosser, noe Ai Weiwei mente var en seier for ytringsfriheten, skriver BBC.

Kirk Kristiansen er blitt Danmarks rikeste familie etter de fant opp og patenterte Lego på 1930-tallet.

Hele Norges coronakart