Lego, roulette og sprø western

Dagbladet presenterer cyberfilmer. I hovedrollene finner vi Internett, Tim Burton, Lego, paranoia, sosiopater og genbarn.

Det er juli og fellesferien er over oss. Tida er kommer for sol og sommer. Men været er en lunefull greie, eller kanskje stranda ikke frister? For de som sverger til dataskjermen byr sommermåneden på en rekke kortfilmer.

Noen www-er unna finner du Tim Burtons Stainboy, syke westernfilmer og en reise i lego. Vi her i 'bladet er lenket til skjermen - og har surfet fram sommermånedens beste kortfilmer på nettet.

«Tim Burtons Stainboy: The Birth of Stainboy»

Før han ble en helt, før han ble en legende, var Stainboy en baby... Slik begynner denne morsomme og rare serien, regissert og skrevet av Tim Burton.

For skulle «Planet of the Apes» gå ad dundas for Burton, har han jo alltids Stainboy. Eller ideen om Stainboy. Burton hentet inn sine samarbeidspartnere i Flinch studios til å livgi hans figurer. Mannen bak animasjonsfilmer som «A Nightmare before Christmas» hadde laget en rekke vannmalingsskisser. Noen var tatt fra Burtons bok «The Melancholy Death of Oysterboy». Animatør Will Amato bestemte seg for å beholde vannmalingen for å illustrere Stainboy, men også la den kroppsliggjøre vår lille helt.

- På en måte er Stainboy laget av noe flytende, sier Amato på hjemmesiden til filmen.

Stainboy er er legenden som startet livet på barnehjemmet for de uvanlige saker. Ellers møter vi Robot Boy, den heite Matchstick Girl, Sersjant Glen Dale, Toxic Boy og Staregirl.

«Cowboys and Angels»

Det er en kortfilm, på nettet, men du kan dra på litt allikevel. Regissør og manusforfatter Tom Roush tok med seg utstyr og skuespillere ut ørkenen, og spilte inn en westernkomedie på 18 timer. Resultatet er en blanding av mye himmel, få roller og eventyraktig historiefortelling:En pionerfamile er forlatt av skyssvognen i ørkenen. En passerende cowboy kan bli redningen. Men han skal ha betalt for hjelp og vann, og det er dattera i familien som frister, ikke penger. Faren må bestemme om hun skal giftes bort, eller bli gribbemat.Roushs western vant etter ryktene velfortjent prisen for beste kortfilm under Houston filmfestival.

«Kevin Spencer's Summer Vacation Guide»

Det er ferie. Skolen er ferdig, og den kjederøykende og alkoholiserte elevsosiopaten Kevin Spencer har sommerprogrammet klart for deg.Kevin er barnet til den canadiske animatøren Greg Lawrence. Han gjør sitt ytterste for at vi skal få vår beste ferie noensinne. Den inluderer en rus på hostesaft og sigaretter.

«2001: A LEGO Odyssey»

Marc Atkins gir oss legoversjonen av Kubricks mesterverk «2001 - En romodyssé». Scene for scene ser du legoparodien av scifi-klassikeren. Stjerneveien i lego er et syn.Frister flere legofilmer finner du linken til kung-fu versjonen «Brain Damage» eller skrekklego i «Lego Chainsaw Massacre».

«Airplane Glue»

Regissør Evan Mather er landskapsarkitekten som forandret nettfilmer. Denne gangen er nettes Steven Spielberg ute med en kølsvart og eksperimentell komedie, om to brødre fast bestemt på å at Apollo-landingen er falsk.Klarer tvillingene Randy og Rusty McNally klare bevise at det er en allianse mellom Hollywood og staten? Mathers blanding av arkivfilm, voiceover og grafikk og overvåkingskameraer kler nettmediumet godt. For alle som er interessert, ikke bare de konspirasjonsteoretikerne.

«Pico vs. Uberkids»

Har alle hørt om genprosjektet? Forskerne har laget tre über-barn som skal testes på de tre beste studentene i klassen. Men de er allerede drept i et voldelig blodbad, så de tre heldige er Pico, Nene og Darnell. De velger kampform, barnespillet stein, papir og saks. Men dette er rouletteversjonen. Hvem vinner? De tre studentene eller \bersam, \berjon og \berfred?Tom Fulp har her skapt et interaktivt mareritt over et ellers søtt barnespill. Det er ikke lett å hindre at de søte elevene skyter hjernemassen på veggen. Vær forberedt på en film i virkelig bad taste.

CYBERKLAR: Tim Burton - her sammen med kjæresten Lisa Lisa Marie.Foto: SCANPIX/REUTERS