<strong>LEI:</strong> Christer Falck ønsker at Kulturrådet skal modernisere seg. Foto: Morten Rakke
LEI: Christer Falck ønsker at Kulturrådet skal modernisere seg. Foto: Morten Rakke Vis mer

Christer Falck:

Lei av å juge

Christer Falck har sett seg lei av kompliserte søkeprosesser hos Kulturrådet. Nå krever han modernisering

Publisert

Firmaet til Christer Falck, Hes & Falck, står bak produksjonsselskapet og konsertideen Koronerulling. Under corona-krisa arrangerte Falck over 150 digitale konserter som har vært gratis for publikum.

Nå tar han et oppgjør med Kulturrådet, som han mener belønner de som avlyser kulturarrangementer og nedprioriterer de som ønsker å skape.

- Etter et døgn med søknader på Kulturrådet sitter jeg igjen med ett spørsmål: Er det vi kulturarbeidere som er til for Kulturrådet, eller er det Kulturrådet som er til for oss? spør Falck seg på sin Facebook.

Blir ekskludert

Kulturrådet er en norsk statsinstitusjon underlagt Kulturdepartementet. Rådet forvalter Norsk kulturfond og fordeler midler til kulturformål.

Gjennom Kulturrådet kan kunstnere søke om støtte til ulike prosjekter. Under corona-krisa har institusjonen vært sentralt og åpnet for flere søknader for midlertidige kunstnerstipend, kompensasjon for avlyste arrangementer og tilskuddsordninger.

Falck mener Kulturrådets søknader er forbeholdt kunstnere som driver med «høykultur», og at løgn lønner seg for å kunne utnytte seg av statsinstitusjonens ordninger.

- Man får ikke støtte når et prosjekt er påbegynt. Da blir man ekskludert. Noe av det som funker dårlig er at man må skreddersy søknaden for å tilpasses Kulturrådets statutter til den grad at den nesten virker som et bestillingsverk og det er få artister jeg kjenner som er så språkmektige at de får til det. Og det er heller ikke en artists oppgave, sier Falck til Dagbladet.

- Høytsvevende og viktig

Falck opplever at Kulturrådet har en tendens til å ekskludere sjangere.

- Formålet med å gi ut ei plate, er først og fremst at man kan reise på turné og tjene penger til seg og sine. Det er ikke mange som har evnen til å formulere hva deres kunstneriske ambisjoner består i, utover å levere en best mulig plate. Men alt med Kulturrådet skal være så høytsvevende og gjennomforklart for at man skal få støtte, sier Falck.

Han forteller blant annet at da han startet arrangementet «Jazz på Sentralen», en digital strømmefestival hvor Falck samlet 15 av landets største jazzmusikere, fikk han ikke støtte. Andre kopierte ideen og fikk. Forskjellen var at Falck gjennomførte en festival, mens andre fikk penger for å planlegge en tilsvarende festival.

Eksporten av festivalen ble også satt bort til et annet firma, hvor Falck sier at promotørene fikk støtte av Kulturrådet, men ikke han.

- Hvor er logikken i det?

NY PAKKE: Abid Raja sier til Dagbladet at Norge må ha kontroll på smitten før vi kan diskutere avstandsregler i kulturlivet. Video: Dønvold-Myhre og Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Modernisering.

Falck sier at det er på høy tid at Kulturrådet henger med i tida, og at institusjonen, spesielt nå under Koronakrisa, må ta hensyn til de som er aktive og finner nye løsninger for å skape kunst og kultur.

- De som har tjent mest penger under coronaen er de som har lagt ned konserter og vært passive. Vi som prøver å skape noe nytt får ikke ting til å gå rundt, sier han

Kulturrådet synes det er bra at Christer Falck og andre forteller hvordan Kulturrådet oppfattes utenfra.

- Vi kan alltid bli bedre, og vi er alltid ute etter å utvikle tilskuddsordningene våre. Derfor er blant annet musikkfestivalordningen under evaluering akkurat nå, sier Preben von der Lippe, som er fagansvarlig i musikkseksjonen i Kulturrådet.

Falck fikk støtte

Han sier at Kulturrådet forsøker å tilpasse seg akutte endringer i kultursektoren, seinest gjennom den midlertidige corona-ordningen institusjonen opprettet i mars.

- Da åpnet vi også for prosjekter som allerede var påbegynt eller gjennomført, noe som blant annet gjorde at Christer Falck ble tildelt 450 000 kroner til den digitale konsertserien Koronerulling, sier von der Lippe.

- Er Kulturrådets ordninger forbeholdt høykultur?

- Vi gjør kvalitetsvurderinger for alle prosjekter som får tilskudd, men det er overhodet ikke det samme som at Kulturrådet er forbeholdt høykultur. Vi gir tilskudd til et mylder av festivaler, musikere, utgivelser og annethvert eneste år, men vi får alltid langt flere gode søknader enn vi kan gi tilskudd til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer