DEBATT

Lei av å skjule at jeg er jøde

Jeg er lei av folk på bussen som stirrer olmt på den lille davidsstjernen som henger på armbåndet mitt.

ANTISEMITTISME:  Jeg har blitt pekt på og latterliggjort på gaten. Jeg har opplevd å bli oppringt av folk som har sett at jeg heter Salomon. De vil vite om jeg er jøde. De liker det ikke, skriver kronikkforfatteren.  

Foto: Linda Næsfeldt/Dagbladet
ANTISEMITTISME: Jeg har blitt pekt på og latterliggjort på gaten. Jeg har opplevd å bli oppringt av folk som har sett at jeg heter Salomon. De vil vite om jeg er jøde. De liker det ikke, skriver kronikkforfatteren. Foto: Linda Næsfeldt/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg vokste opp på østkanten. Der florerte jødehatet. Muslimer snakket åpenlyst på skolen om at de hatet jøder, at alle jøder burde dø.

Og midt opp dette gikk jeg og tiet. På byen kunne jeg bli spurt av etniske, godt voksne nordmenn om jeg var jøde. De så det på nesen min, og de likte det ikke. Jeg måtte svare for meg.

Jeg har også blitt pekt på og latterliggjort på gaten. «Se, han der er jøde!». I tillegg har jeg opplevd å bli oppringt av folk som har sett at jeg heter Salomon. De vil vite om jeg er jøde. De liker det ikke.

Også min mor har opplevd det samme i hele sitt liv. For eksempel var hun på et middagsselskap en gang, hvor en norsk sjøseiler fortalte at Hitler skulle ha fått mulighet til å fullføre det han startet. Heldigvis tok onkelen min henne i forsvar, men det opplevdes nok som en ydmykelse.

I mange år har jeg skjult at jeg er jøde. «Jøde» var et skjellsord på barneskolen. På ungdomsskolen. På videregående. På arbeidsplassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.