Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Lei av æreskulturen

Forfatter Mina Bai kritiserer at tro skal vises fram med burka.

OPPRØRSK OG ÆRLIG:  Den nye romanen «Skam» handler om Sara som tar et oppgjør med religion, tradisjon og skam. Det er forfatter Mina Bais andre bok, og hun er ikke redd for å snakke verken om sex, skam, religion eller tradisjon. Foto: Torbjørn BergOslo 20140120. Mina Bai, forfatterinne av romanen "Skam". Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
OPPRØRSK OG ÆRLIG: Den nye romanen «Skam» handler om Sara som tar et oppgjør med religion, tradisjon og skam. Det er forfatter Mina Bais andre bok, og hun er ikke redd for å snakke verken om sex, skam, religion eller tradisjon. Foto: Torbjørn BergOslo 20140120. Mina Bai, forfatterinne av romanen "Skam". Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første kapittel i Mina Bais roman «Skam» heter det at ingen steder i verden er så sexfiksert som Midtøsten.

- Mange liker ikke at jeg sier dette og synes ikke jeg skulle skrive det, men det er sant, sier forfatteren.

Sara, en iransk kvinne som kommer som flyktning til Norge, ønsker å bli integrert i det norske samfunnet. Dessuten jakter hun på kjærligheten. Det er «dating for dummies» med emosjonell forvirring og kulturelle misforståelser.

Hovedkarakteren opplever også at grønnsakhandleren stirrer på henne og spør om hun er muslim: «Noen ganger lurer jeg på hvorfor jeg måtte stå til rette for religionen min i en grønnsakbutikk bare fordi jeg skulle kjøpe et par agurker eller en mango», undrer hun.

- Jeg har innblikk i begge verdener. Jeg jobbet selv hardt for å bli integrert, og noen mener jeg ble for godt integrert, ler forfatteren og fortsetter.

- I likhet med Sara opplevde jeg identitetskrise, på grunn av min iranske bakgrunn, sier Mina Bai som flyktet fra Khomeini i 1992

- Handler romanen om deg?

- Boka er en blanding av selvbiografi og fiksjon. jeg har brukt egne erfaringer og jeg har diktet, sier hun.

Sex og skam Bai, som er frilansskribent, har en klar agenda.

- Jeg er så lei av æreskulturen som vi har tatt med oss fra hjemlandet vårt. Som barn blir vi indoktrinert og programmert. Religionen og kodene innhenter oss også her i Norge. Jeg ønsker at vi skal bli kvitt alle disse reglene og kodene og fokusere mer på innsiden — hvem vi er som mennesker — ikke på hva vi har på oss og hvorvidt vi handler etter strenge, moralske koder.

Hun er kritisk til at utviklingen der religion skal vises fram og demonstreres.

- Tro er blitt ekshibisjonisme. Skal en kvinne vise hvor religiøs hun er, skal hun gå med burka. Jo mer tildekket, jo mer religiøs. Jeg mener at tro er en sak mellom hvert enkelt individ og «den der oppe». Selv er jeg agnostiker og Sufi, sier hun.

Rett på sak På asylmottaket utsettes Sara for sextrakasserende mannfolk. Seinere følger en rekke mislykkete og komiske møter med norske mannfolk.

- Det er ikke vanskelig å møte norske menn. Men én ting er annerledes; vi er vant til at man bruker lang tid på kurtisering i starten av et bekjentskap. Norske menn sender ofte melding allerede etter første date hvor de skriver: «Jeg har lyst på deg».

ANDRE ROMAN:Den første boka Mina Bai ga ut var romanen «Djeveljente» som kom i 2009. 
Foto:Steinar Buholm

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
ANDRE ROMAN:Den første boka Mina Bai ga ut var romanen «Djeveljente» som kom i 2009. Foto:Steinar Buholm Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer

Til tross for at integrering ikke er noen spøk, har fortellingen mye svart humor.

- Ja, vi iranere har mye humør og mye humor. I et diktatur blir man dyktig til å si ting mellom linjene.

Saras frigjøring
Den kvinnelige karakteren i romanen er villig til å prøve nye ting, selv om det noen ganger fører til katastrofe og nederlag.

- Sara bryter seg løs fra sin egen kultur og religion. Venninnen hennes, Kako, derimot er fullstendig lenket til koder og regler, uten rom for frihet og frigjøring. Man har det på mange måter lettere hvis man bare klumper seg med sine egne.

Saras åpenhet er både dristig og risikofylt. Hun svinger fra frigjort seksualitet til skamfølelse.
 
—Eie våre egne kropper - Islam legger beslag på kvinners kropper, og det er så mange koder for påkledning og seksualitet, sier Mina Bai og fortsetter.

- Det som er viktig for meg er at vi kvinner skal eie våre egne kropper og vår seksualitet. Vi må komme videre, vi kan ikke ha frihet hvis vi ikke eier vår egen kropp, sier hun alvorlig.

Enkelte vil nok mislike de åpenbare sparkene i boka mot både innvandrermiljøer og mot nordmenn.

-Kanskje kommer det reaksjoner fra dem som mener at man må være politisk korrekt hele tida, sier Mina Bai.

Opprører: Romanen «Skam» handler om Sara som tar et oppgjør med religion, tradisjon og skam. Det er Mina Bais andre bok, og ja, den er sterkt inspirert av egne erfaringer.
Foto: Torbjørn Berg

FRI TALE:  - Jeg er lei av æreskulturen som forfølger oss også her i Norge. Det som er viktig for meg er at kvinner eier sin egen kropp og sin seksualitet, sier forfatter Mina Bai. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FRI TALE: - Jeg er lei av æreskulturen som forfølger oss også her i Norge. Det som er viktig for meg er at kvinner eier sin egen kropp og sin seksualitet, sier forfatter Mina Bai. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart