Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lei av at Metallica-plata låter søppel?

«Guitar Hero» er løsningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Metallicas nye skive «Death Magnetic» har begeistret platekjøperne, og satte salgsrekord hos Platekompaniet på sin første salgsdag.

Men mange lydkompetente lyttere har med rette klaget på platas produksjon, og nå krever mange fans at Metallica tar grep og lager en ny versjon.

«Death Magnetic» regnes nemlig for å være et foreløpig lavmål i den pågående lydkrigen - «the loudness war» - der lyden komprimeres knallhardt for at musikken skal høres høyere ut på radio.

Låter bedre

Problemet blir at lyden lett blir overstyrt og mister dynamikk - noe som definitivt er tilfelle med «Death Magnetic».

Til og med platas tekniker, Ted Jensen, har erklært seg flau over sluttresultatet i en e-post til fansen.

Men nå har en annen studiotekniker funnet løsningen. På sin blogg har nemlig briten Ian Sheperd gjort en analyse av cd-versjonen opp mot den nylig utgitte «Guitar Hero»-versjonen av plata.

Og sistnevnte låter mye bedre.

FÅR KRITIKK: Metallicas nye plate har for dårlig lyd, mener eksperter. Foreløpig har ikke bandet selv uttalt seg om saken. Foto: SCANPIX/AP
FÅR KRITIKK: Metallicas nye plate har for dårlig lyd, mener eksperter. Foreløpig har ikke bandet selv uttalt seg om saken. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Kommer forklaringen?

I grafen ovenfor ser du tydelig at cd-versjonen er komprimert fullstendig i stykker, mens «Guitar Hero»-versjonen har langt mer dynamikk.

- Personlig vet jeg ikke om jeg skal le eller gråte. Jeg er ingen stor Metallica-fan, men å høre et godt råmateriale bli ødelagt på denne måten - på grunn av en misforstått oppfatning at det låter bedre - er vanskelig å takle, skriver Sheperd.

En underskriftskampanje for å få bandet til å mikse om eller remastre skiva har for tiden 4800 underskrifter, og om Metallica virkelig vurderer å følge fansens ønsker begynner det å haste.

«Guitar Hero»-versjonen har nemlig begynt å lekke til fildelingsnettverkene.

Bandet har ansvaret

Så gjenstår det bare å få en forklaring fra bandet selv, eller fra produsent Rick Rubin, på hvorfor «Death Magnetic» låter som den gjør.

Chris Athens, en annen av lydteknikerne på plata, vasker også sine hender:

image: Lei av at Metallica-plata låter søppel?

- Rick Rubin og Metallica er alene ansvarlige for sluttproduktene. De ga instruksene, og de godkjente det. De er ingen nybegynnere, og ingen i plateselskapet kan tvinge dem til noe som helst, skriver han.

Vil du lære mer om The Loudness War? Denne YouTube-videoen forklarer prinsippene på en enkel måte:

SE FORSKJELLEN: Den nederste grafen er cd-versjonen av «Death Magnetic». Den øverste grafen viser versjonen som kommer med «Guitar Hero».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!