- Lei av egen hit

Spellemann-nominerte David Pedersen (17) skjønner ikke at folk ikke har gått lei «Wild at heart».

Stem på årets låt!

ANDENES (Dagbladet): Det har han nemlig gjort selv.

- Selvfølgelig er jeg stolt og glad for å være nominert til årets låt. Dritfett! Men jeg skjønner ikke at folk ikke har gått lei «Wild at Heart». Den er spilt altfor mye, spør du meg, sier David Pedersen. 17-åringen myser gjennom den kalde havbrisen som river gjennom Andenes sentrum. David er akkurat ferdig på skolen når han møter Dagbladet. Andre året med allmennfaglig studieretning på Andenes videregående skole.

- Det er ikke godt å si hvem som stikker av med prisen. Det er helt åpent. Alle de andre nominerte fortjener det. Selv heier jeg vel litt på Kurt. Og Lene Marlin. Du vet. Nord-Norge, born and raised, sier David, som reiser til Oslo og Spellemann-utdelingen sammen med bestekameraten.

- Det blir en fest uansett.

Bisarr kjendistilværelse

Etter å ha endt på tredjeplass i fjorårets utgave av Idol, har han vært med på litt av hvert. 55000 eksemplarer har Davids album solgt - sist han sjekket.

- Det er jo helt sinnssykt i norsk sammenheng. Det har vært en fantastisk opplevelsesreise, mener 17-åringen.

- Noe spesielt du husker?

- Å, det er nå så mye. Men det har vært en del bisarre episoder. Ei jente fra Drammen kom ens ærend opp hit til Andenes for å ta på huset mitt, og en gang da jeg var borte, stoppet en buss utenfor. Busslasten sto der og sang «Wild at Heart». Broren min fortalte meg om det. Sprøtt, sier David.

Idolet Hank

For tida konsentrerer han seg om skolen - som tar veldig mye tid, og så skriver han litt. Om det blir ny plate med det første, er uklart. Dessuten har han deltidsjobb i et reklamebyrå. Det er det han satser på parallelt med musikken.

- Jeg liker tegning og design, avslører han.

Og så bruker David mye tid på det årlige avholdsarrangementet Rock mot rus som går av stabelen på Andøya i april. Dit kommer Hank von Helvete og Turboneger.

- Helt sjukt. De er bare konger, sier David.

- Et idol?

- Ja, det kan du godt si. Jeg skal selv framføre en tribute til Turboneger. Jeg gleder meg vanvittig. Det blir bare dritbra. Og så er budskapet viktig. Mot rus.

Om Jan Fredrik

Den siste tida har det vært lite kontakt med de andre deltakerne i fjorårets Idol. Det synes David er synd.

- Men det er jo sånn det blir. Man har sitt på hver sin kant. Det ser jeg jo bare på meg selv, sier han.

Og David har knapt hatt tid til å følge med på årets «Idol»-sendinger.

- Jeg har ikke hatt tid til å prioritere det, hevder 17-åringen.

Andenes er et lite nordnorsk kystsamfunn med vel 3000 innbyggere. David, med sin eventyrlige suksess, har merket bygdedyret på kroppen. Han vet at folk har slengt dritt bak ryggen hans.

- De vet kanskje ikke at jeg vet, men sannheten er at jeg ikke orker å bry meg om det. Jeg er sånn som jeg alltid har vært. Man endrer seg ikke bare sånn over natta.

På sikt vurderer han å flytte. For å komme nærmere musikkmiljøene i Oslo.

- Helt ærlig. Hva synes du om Jan Fredriks dommeregenskaper?

- Han er rett på sak. Og det synes jeg er bra. Han er flink.

- Men han er bedre som manager, mener David Pedersen.

DRITFETT: David Pedersen (17) er kjempefornøyd med nominasjonen til årets låt. - Dritfett! Men jeg skjønner ikke at folk ikke har gått lei låten før, sier han til Dagbladet.
TURBO-DAVID: Foruten skole og deltidsarbeid, går det meste av tida med til musikken. Dit kommer heltene i Turboneger, noe ungdomshuset Discoduck tydelig signaliserer. - Det blir stort, sier David. <P>Foto: Ingun A. Mæhlum<!--/BTEK1--><!--BTEK2--> KJENDIS: Alle på Andenes kjenner Davids suksess. Han har opplevd både skryt og Jantelov i hjembygda. Utenfor en av butikkene pryder han en reklameplakat - med lyst hår. Nå er det mørkt. - Tilbakemeldingene har vært blandede, sier han.