<strong>FEILAKTIG KRITIKK:</strong> - Upassende innlegg i kommentarfeltene gjør verken Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo, NRK eller TV2 til en «hets- og hatavis», skriver Jarle Aabø. Foto: privat
FEILAKTIG KRITIKK: - Upassende innlegg i kommentarfeltene gjør verken Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo, NRK eller TV2 til en «hets- og hatavis», skriver Jarle Aabø. Foto: privat Vis mer

DEBATT

Lei av hets fra de rødgrønne

Å bli kalt jødehater, kvinnehater, muslimhater og homohater er ikke spesielt hyggelig. Ei heller den falske påstanden om at vi driver en hets- og hatavis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo har i flere måneder vært utsatt for en hatsk og løgnaktig kampanje fra MDG i Oslo. Den ene grønne politiker etter den andre har i sine sosiale medier kastet ut sitt griseri for å ramme noe de ekstremt og sterkt misliker, nemlig nyhetsjournalistikk rundt det MDGs samferdselsbyråd Lan Marie Berg driver med i Oslo.

Det er helt normalt å ikke like kritisk journalistikk, men det er ganske unormalt å bruke dette engasjementet til å spre løgner om den samme nyhetsavisen.

Jeg har enten som journalist eller blogger/meningsytringer deltatt i den offentlige debatten siden 1981. Jeg har uttalt meg om de mest «sensitive» saksforhold, og jeg har bevisst valgt et presist språk. Dette har aldri ført til personangrep eller spredning av løgn og fanteri.

Men nå, når Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo skriver om noe så ufarlig som biler, trikker, busser, veier, utekontorer, sykkelhoteller, tog og bompenger, da mister noen forstanden og vrenger ut av seg saker og ting de neppe har lært hjemme.

Disse noen, som tydelig er inspirert av Norges største nettroll, bystyrerepresentant Eivind Trædal, viser det totale fravær av etterrettelighet og saklighet. Selv om de er få, så brøler de så høyt at de høres av mange. De gyver løs på Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo med løgner og fjas, og rakker ned på FB-gruppens 23.000 medlemmer.

Selv er jeg av fremtredende politikere og andre «synsere» blitt omtalt som jødehater, kvinnehater, muslimhater, homohater og for å ikke glemme påstanden om at jeg er elendig firebarnspappa.

Andre har begått andre personangrep i sosiale medier som ikke egner seg på trykk, og noe av det verste er den grove påstanden om at vi publiserer drapstrusler.

Les Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo og se selv at det vi driver med er kun klassisk journalistikk. Les gjerne også alle de tusen hovedinnleggene på FB-gruppen «Ja til bilen».

Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo er ikke, og har aldri vært, en hets- og hatavis slik MDG-ere hevder. I den forbindelse passer det å dele en fersk historie:

23. oktober fikk jeg besøk av to velforberedte MDG-journalister som driver sin egen podcast. I over to timer ble jeg intervjuet av de to som hadde gransket både nyhetsavis og FB-gruppe.

Midtveis ut i intervjuet tillot jeg meg å stille et spørsmål til MDGs vara-bystyrerepresentant i Drammen, Espen Jørgensen, og styremedlem i MDG Drammen, Herman Ekle Lund:

– Er dere enige med Eivind Trædal som løper rundt på Twitter og hevder at Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo er en hets- og hatavis?

– Nei, det er vi ikke enige i, svarte de to MDG-journalistene (sitatet er godkjent).

Hele intervjuet på 1,5 timer kan du høre hos K-punktet på Spotify og iTunes.

Som kjent kan ingen aktør på FB verne seg mot upassende innlegg, fordi kommentarfeltene ikke kan forhåndsmodereres. For vår del betyr det at vi har 15 moderatorer som sletter upassende innlegg i kommentarfeltene raskt og løpende. Vi tar altså «hets- og hat» på ramme alvor og vi tar sterkt avstand fra dette. Personer som bedriver slikt blokkerer vi, og per nå er 86 troll kastet ut av våre spalter.

Mens vi sletter upassende innlegg etter få sekunder eller minutter, synes det som om at andre aviser og medier ikke moderere sine kommentarfelt i det hele tatt. I fjor gransket likestillingsombudet FB-veggene til NRK og TV2. Ombudets konklusjon var at 10 prosent av alle kommentarer var hatefulle, så upassende innlegg i kommentarfeltene er et samfunnsproblem som gjelder for alle. Men, upassende innlegg i kommentarfeltene gjør verken Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo, NRK eller TV2 til en «hets- og hatavis».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer