Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lei av krim? Her er de beste alternativene til lesepåsken

Dette er de andre bøkene anmelderne har likt best hittil i år.

LESEFERIE: Sol, fri, og masse tid til å lese gode bøker! Men hvorfor begrense seg til krim? Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX
LESEFERIE: Sol, fri, og masse tid til å lese gode bøker! Men hvorfor begrense seg til krim? Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX Vis mer

Ferietid er lesetid, og påsken er krimhøytid - det vet alle nordmenn. Men fridagene er også en perfekt anledning til å lese seg opp på annen kvalitetslitteratur. Her får du en oversikt over de andre bøkene Dagbladets anmeldere har likt best i år, enten det er romaner, sakprosa, eller barne- og ungdomsbøker du er ute etter.

Klikk på boktitlene for å lese hele anmeldelsen (NB: Betalingslenker).

Barne- og ungdomsbøker

«Do. Ei stinkande reise gjennom bæsjens historie» av Pia Strømstad og Flu Hartberg (ill.)

«'Do' er en uvanlig vellykket blanding av visuell og verbal fortellekompetanse, fortellerglede, presisjon og historisk kunnskap. Den er velkomponert på alle nivåer, klar og lett å lese, og en fryd for liten og stor», skriver Maya Troberg Djuve

«Miss» av Synne Sun Løes

image: Lei av krim? Her er de beste alternativene til lesepåsken

«Ea er ikke bare fysisk mistilpasset i det perfekte vestkantmiljøet, hun har også droppet ut av videregående og tilbringer dagene i senga på rommet sitt, mens hun spiser potetgull og hekler kattebikinier. Språklig er dette en av de beste ungdomsromanene jeg har lest på lenge», skriver Marie Kleve.

«Ollis» av Ingunn Thon

«Møt Ollis, ti år gammel. Ei jente som ikke kan «sove med lukka dør eller hoppe frå ei huske i fart. Men ho kan bygge om ein hjulvisp til ei tannbørstemaskin». Hun er skapt av Ingunn Thon, en rykende fersk barnebokforfatter som vi garantert kommer til å se mye mer til i åra som kommer», skriver Marie Kleve.

«Vinterkrigen» av Erika Fatland og Marius Renberg (ill.)

image: Lei av krim? Her er de beste alternativene til lesepåsken

«Fatland tøyser med politisk udugelighet, med språk og det typisk norske. Hun er ikke redd for poetiske sammenlikninger i språket og det gir boka et stort løft. Barn trenger et raust og variert språk. «Vinterkrigen» er et utmerket utgangspunkt for klima-samtaler, men også fartsfylt moro», skriver Maya Troberg Djuve.

«Vi fant en hatt» av Jon Klassen

«Jon Klassens geniale bildebøker om en hatt til begjær - «Jeg vil ha tilbake hatten min» og «Dette er ikke min hatt» - har vunnet prestisjetunge priser og ligget rekordlenge på New York Times bestselgerliste. Nå er kanadieren klar med en oppfølger. Forventningen er at Klassen holder seg til suksessformelen og skaper en ny, svart komedie for småen. Det gjør han ikke», skriver Maya Troberg Djuve.

Romaner

«Hekseyngel» av Margaret Atwood

image: Lei av krim? Her er de beste alternativene til lesepåsken

«'Hekseyngel' er Margaret Atwoods bidrag til det såkalte Hogarth Shakespeare-prosjektet, der en rekke forfattere er bedt om å «gjenfortelle» Shakespeare i forbindelse med 400-årsjubileet. (...) selv om vi kjenner slutten på dramaet, gir Atwood til beste en eventyrlig finale», skriver Inger Bentzrud.

«Farvel til alt dét» av Sondre Midthun

«Midthun skaper scener og dialoger som pendler fra det vittige til groteske. Infamiteten han lar Kjølstad betrakte verden med gjør første halvdel av romanen morsom. Siden blir det mørkere (...) Med «Farvel til alt dét» viser Midthun seg - igjen - som en skarpsynt portrettør av menneskelige mekanismer, av lyter, arr og redsler», skriver Maya Troberg Djuve.

«Oneiron» av Laura Lindstedt

«'Oneiron' er et bokstavelig talt fabelaktig verk. En seier for romankunsten. En makeløs visjon av liv og død som setter det meste i skyggen. Dessuten såpass fylt med merkelige historier, dyp undring og flertydige tanketråder at den vil kunne holde hovedfagsstudenter i litteratur i sving ved universitetet i Helsinki i årevis framover», skriver Fredrik Wandrup.

«Termin - en fremstilling av vold i Norge» av Henrik Nor-Hansen

«Fortjener ukjente Henrik Nor-Hansen og hans «Termin» en nominasjon til Nordisk Råds Litteraturpris? Tja. Hvorfor ikke? (...) Boka – og forfatterskapet - er en overraskelse det er vel verdt å få med seg», skriver Cathrine Krøger.

«Svikne dagar» av Elena Ferrante

«'Svikne dagar' kunne i sin helhet vært en brikke i den digre 2000-siders Napoli-mosaikken. Der Ferrante i storverket penslet ut med mange nyanser temaet om den modnende kvinnen som gjør opprør mot tilværelsen som gjenstand for mannens sviktende begjær og manglende ansvarsfølelse, er det her en konsentrert styrkedrikk», skriver Jon Rognlien.

«Piken med fingerbølet» av Michael Köhlmeier

image: Lei av krim? Her er de beste alternativene til lesepåsken

«Ei seks år gammel jente vandrer alene rundt i en fremmed by i et fremmed land. Hun spiser det hun finner i søpla, får litt drikke av en fyllik, og prøver å finne varmen ved å legge seg innimellom søppelet ei søppelkasse. (...) Alt ses og fortolkes gjennom perspektivet til den lille jenta, og her ligger bokas virkelige styrke», skriver Cathrine Krøger.

«Dette livet eller det neste» av Demian Vitanza

«Tariq er hovedpersonen i Demian Vitanzas nye roman, og inspirert av en mann som soner en åtteårig dom i et høysikkerhetsfengsel, etter å ha deltatt i kampene i Syria. (...) Det er den desidert beste boka jeg har lest om den tematikken», skriver Cathrine Krøger.

«Velkommen til Amerika» av Linda Boström Knausgård

«Det å skrive en voksenbok fra et barns perspektiv er en vanskelig balansegang. Innfallsvinkelen kan lett bli tvungen, unaturlig reflektert og veslevoksen. Boström Knausgård unngår dette. Hun har en utrolig evne til å la Ellen fange leseren med sin knappe, autoritære stemme. Hver passasje er poesi», skriver Cathrine Krøger.

«All gjeldende fornuft – en brevroman» av Wenche Mühleisen

«Det beste med Mühleisens avskjed med akademia er at hun får bedre tid til å utvikle sitt lovende forfatterskap. Kanskje hun blir poet? Sikkert er det at hun har stoff å hente av og vilje til å reflektere over både liv og skrift», skriver Jon Rognlien.

«Bevegelsen» av John Ajvide Lindqvist

«En skrekkartet magisk selvbiografi om en tjueårige John, som leier seg et hus i Stockholm sentrum. Der skjer det forunderlige, etterhvert groteske ting. Hendelsene gir en oppsiktsvekkende løsning på mordet på Olof Palme», skriver Cathrine Krøger.

«Nøtteskall» av Ian McEwan

image: Lei av krim? Her er de beste alternativene til lesepåsken

«Fortelleren er et åtte måneder gammelt foster. Noe jeg må innrømme ikke virket særlig litterært appetittvekkende, inntil jeg begynte på boka. Mot alle odds utvikler denne knappe romanen seg til å bli McEwan på sitt aller beste. Drevet fram av et thrilleraktig plott, med det hjelpeløse fosteret som vitne», skriver Cathrine Krøger.

«Grosz» av Lars Fiske

«Den tyske ekspresjonisten er ikke veldig kjent i Norge, men det har heldigvis ikke stoppet tegneserieskaper Lars Fiske fra å lage en bok om ham (...) Dødsscenen på siste side er så velkomponert og humoristisk slående at den er verd prisen alene, men før den får vi altså et unikt portrett av en helt unik kunstner», skriver Erle Marie Sørheim.

Sakprosa

«De beste intensjoner: Oljelandet i klimakampen» av Anne Karin Sæther

image: Lei av krim? Her er de beste alternativene til lesepåsken

«Det befriende med denne boken er Sæthers rolige tone, 40 siders litteraturliste og snaue tusen sluttnoter. Det er et grundig oppgjør med det hun ser som bransjens eventyrfortellinger. Sæter viser hvor dyktig den norske oljeindustrien har vært til å selge sitt budskap om full fart på sokkel og «all in» i utlandet», skriver Aage Borchgrevink.

« Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon Vol. II » av Pil Cappelen Smith (red.)

«Boka er en sann svir å lese. (sann svir, en evig, ekte fest tilsatt dertil hørende nytelses- og rusmidler, jfr. f.eks. «ølledrikk og svir» (Jørgen Moe), her også i betydningen langvarig inntak av strålende prosatekster)», skriver Fredrik Wandrup.

«Amundsens siste reise» av Monica Kristensen

«Vi vanlige lesere kan bare konstatere at Monica Kristensen er på hjemmebane i denne thrilleren fra virkeligheten. Hun skriver nyansert, presist og godt om snø og drivis, om værobservasjoner og klima (...) et interessant psykologisk nærbilde av den dystre Roald Amundsen som føler at berømmelsen er i ferd med å falme», skriver Arne Dvergsdal.

«Ære være mine døtre» av Lene Wold

image: Lei av krim? Her er de beste alternativene til lesepåsken

«Som i en velkomponert roman, anslås tematikken allerede i første setning: Konflikten mellom kvinners seksualitet og menns æresbegreper. I følge FN begås det om lag 5000 æresdrap hvert år på verdensbasis (...) «Ære være mine døtre» er rett og slett en godt fortalt historie som ryster, rører og opplyser leseren», skriver Marius Wulfsberg.

«The New Odyssey» av Patrick Kingsley

«Kingsley har tatt tak i Homers episke dikt Odyseen, som han bruker som et bilde på mange av flyktningenes reiser til det ukjente. Hans gjennomgangsfigur er syreren Hashem al-Souki, en mann vi følger nesten langs hele fluktveien. Men ved siden av å fortelle historien om én av mange flyktninger, tar Kingsley for seg hele fluktproblematikken, fra A til Å», skriver Jan-Erik Smilden.

«Grensa» av Alessandro Leogrande

image: Lei av krim? Her er de beste alternativene til lesepåsken

«Leogrande har gjort dybdeintervjuer med flyktninger, og i boka møter vi også slektninger, redningsarbeidere, frivillige og fanatiske fremmedhatere. Han konsentrerer seg om mennesker som har flyktet over Middelhavet til Italia og forteller med intens styrke og innlevelse om tragediene som utspiller seg i det uforutsigbare havområdet», skriver Jan-Erik Smilden.

«Berlinhistorier – kald krig i den delte byen» av Astrid Sverresdotter Dypvik

«I tolv kapitler møter vi folk som på ulikt vis var brikker i det politiske spillet i etterkrigstidens tyske virkelighetskamp, vest mot øst. De er ikke de store strategene, men små brikker, gjenstander for historien», skriver Jon Rognlien.

«Tvang og tvil» av Marianne Mjaaland

«'Historien om behandlingen av de sinnslidende er en oppvisning i bestialitet' skriver psykiater Marianne Mjaaland i «Tvang og tvil». Der har hun skrevet om sine erfaringer gjennom femten år som psykiater. Det har blitt en mangfoldig, modig, lærerik, klartenkt og velformulert fortelling, der Mjaaland selv framstår befriende lite opptatt av å forsvare sitt eget fag og posisjon», skriver Cathrine Krøger.

«Jakten på Thunder» av Eskil Engdal og Kjetil Sæter

image: Lei av krim? Her er de beste alternativene til lesepåsken

«Dette er ingen tørr skildring av et fenomen som herjer verdenshavene. De drevne journalistene Eskil Engdal og Kjetil Sæter bruker thrillerens form og språk når de formidler kampen mot de mystiske rovfiskerne», skriver Fredrik Wandrup.

«State of Rebellion. Violence and Intervention in the Central African Republic» av Louisa Lombard

«Den norskættede antropologen Louisa Lombard (...) har gjort studiet av Den sentralafrikanske republikk (CAR) til sitt spesialområde, og viser oss nok en gang hvilken kraft det kan være i et fag som antropologi», skriver Bernt Hagtvet.

«Hillbilly Elegy» av J.D. Vance

«At den er blitt nøkkelen til å forstå de politiske endringene i USA, skyldes Vances detaljerte skildringer av en arbeiderklasse i krise. Leseren føler med karakterene, deres fortvilelse og frustrasjon – snarere enn å se på dem som latterlige sjablonger. Boka anbefales på det sterkeste», skriver Marius Wulfsberg.

«The Nazi Hunters» av Andrew Nagorski

«Andrew Nagorskis oppdaterte krysning av kriminalroman og realhistorie er velegnet som bakgrunn for å forstå Europas mørkeste stund. I boka «The Nazi Hunters» beskriver han jakten på krigsforbryterne etter andre verdenskrig», skriver Bernt Hagtvet.

«Livet og korleis leve det» av Anne Gunn Halvorsen

image: Lei av krim? Her er de beste alternativene til lesepåsken

«Her skjærer hun gjennom den seige ordmaterien som omgir sjangeren, og gir oss nyttige råd og fakta. Resultatet har blitt en velskrevet, morsom og mangfoldig bok om hvordan livene våre faktisk bør leves», skriver Cathrine Krøger.

«Duenes tunnel» av John le Carré

«'Duenes tunnel' handler om de opplevelsene som har gjort David Corwell alias John le Carré til en av de få forfatterne innenfor det jeg vil kalle thriller-bransjen som ville vært verdig en nobelpris i litteratur», skriver Fredrik Wandrup.

«En dråpe midnatt» av Jason Timbuktu Diakité

«Rapperen Jason Timbuktu Diakité har komprimert historier til rim og rytmer. Som forfatter spenner han opp et stort lerret. «En dråpe midnatt» handler om en mildt sagt dramatisk og spektakulær familiehistorie», skriver Marius Wulfsberg.

«Leseren - En samtale med Henning Hagerup» av Alf van der Hagen

«Med en nesten rystende åpenhet forteller forfatteren, kritikeren og essayisten Henning Hagerup om seg selv og sitt eget liv i Alf van der Hagens nye bok 'Leseren'», skriver Fredrik Wandrup.

« The Shipwrecked Mind. On Political Reaction» av Mark Lilla

«Jeg har sjelden lest en rikere bok – kort, presis, full av innsikter. Og lærerik for å forstå verden av i dag», skriver Bernt Hagtvet.