Lei av rykter og fokus på skjønnhet

Norges mest attraktive ungkarskvinne omtales hun som. Selv smiler Marte Krogh litt oppgitt av all oppmerksomheten rundt utseendet hennes. Hun vil konsentrere seg om fiolinen.

- Det er litt slitsomt med så mye fokus på utseendet. Jeg synes det er vanskelig å snakke om det, sier Marte Krogh, men innrømmer at hun synes det er hyggelig å få komplimenter. - Det er musikken som teller, men slik samfunnet har blitt, er det ingen ulempe å se bra ut i tillegg til å være dyktig. Det gjelder i de fleste yrker, sier ungkarskvinnen.

Singel

Ja, for hun er singel, til tross for alle romanseryktene hun stadig utsettes for. Nylig ble hun koblet med OL-vinner Hans-Petter «Burre» Buraas, som hun bare har truffet gjennom felles venner. I det siste er det snøbrettmillionær Terje Håkonsen som har vært Martes «kjæreste». - Hva? ler hun forundret når Dagbladet spør. - Vi har kjent hverandre lenge, men nå er det år og dag siden jeg har sett ham, sier hun, og avkrefter bestemt de ryktene. Marte Krogh er selv aktiv i snøbrettmiljøet, og vurderte en periode å satse på idretten.

Quart

Men som vi alle vet, ble det musikken. Opptil seks timer hver dag øver hun. Men hun unner seg noen fridager iblant. Nå er hun tilbake i hovedstaden etter noen dager på Quart-festivalen. - Jeg hadde dårlig samvittighet for at jeg ikke øvde. Men jeg merket at jeg spilte bedre etterpå. Fingrene mine hadde godt av en pause, sier hun. - Det var utrolig gøy. Jeg bodde i en leilighet midt i Kristiansand sammen med noen venninner. Fikk med meg Björk, Whale, Bertine Zetlitz og Portishead. Whale og Bertine Zetlitz var favorittene. Det ble for tett med folk på Björk-konserten, syntes Krogh.

Miniturné

Snart er det hun selv som står på scenen. I morgen starter hun en mini Norges-turné med solokonsert i Stavern i regi av Vestfoldfestspillene. 19. juli spiller hun på Trollhaugen i Bergen. 6. august går turen til Bodø, og 25. august spiller hun i Stavanger. - Jeg gleder meg veldig, selv om jeg alltid er kjempenervøs før jeg går på scenen, sier hun. Gabriel Fauré, Joaquin Nin og Edvard Grieg står på konsertprogrammet. Marte Krogh har merket lite til problemene mange i den klassiske platebransjen sliter med. Hun fikk platekontrakt med prestisjetunge Polygram Classic.

Suksess

Debut-CD-en «Canzonetta» fikk toppscore hos kritikerne da den ble gitt ut i vinter. Nå har den solgt over 5000 eksemplarer. Og det er mye i en bransje hvor gjennomsnittssalget for CD-er er rundt 250. Internasjonal lansering kan skje i løpet av året. Nå har hun begynt å planlegge neste utgivelse. Men det vil hun ikke si så mye om foreløpig. Bare at den skal inneholde større og tyngre stykker enn «Canzonetta», og at den skal spilles inn innen desember 1999.

<B>KLAR FOR KONSERT:</B> Snart er Marte Krogh (23) klar for scenen. I morgen starter hun en mini Norges-turné med solokonsert i Stavern i regi av Vestfoldfestspillene.