Lei av store festivaler?

Ingen fare: Norge er full av små festivaler med store artister.

(Dagbladet.no): Når du for femte året på rad har stått i ølkø i Kristiansand, dokø i Molde og prøvd å finne igjen teltet ditt i Roskilde, er tiden inne for noe nytt. Noe nytt og smått. Hva med en liten festival i år?

De små festivalene har ofte ikke noe problem med å få booket store artister. Det betyr blan annet at du i år kan høre WE på rådhusplassen i Kongsvinger. Jim Stärk spiller i en hage utenfor Grimstad, mens Ralph Meyerz and the Jack Herren Band opptrer på en bitteliten, værbitt øy i nord.

Skral festival

I Homborsund utenfor Grimstad finner du den lille festivalen med det store hjertet - Skral Festival.

Det er ikke bare hjertet som er stort, artistnavnene er minst like store. I år opptrer band som Jim Stärk og 10 feet Baby.

Det var tre gode venner som kom på ideen om å arrangere festival sommeren 2003. Skral Festival ble til på sju dager, og hadde 200 besøkende, noe som antakelig tilsvarer den utvidete vennekretsen til de tre arrangørene. Året etter ble besøkstallet tredoblet, med 16 band på to forskjellige scener.

- I år skal vi gjøre plass til masse telt, forteller Mikal Vassbotn, en av arrangørene.

- I fjor kom folk rett fra Roskilde og slo opp teltet sitt her i hagen til Sally, som eier eiendommen vi arrangerer festivalen vår på. Dette er en festival i en hage, nemlig, forteller han videre, - en veldig stor hage.

FESTIVAL-LIV: God stemning da Hank von Helvete og resten av gutta i Turboneger spilte på Øya-festivalen i Middelalderparken i 2003. Foto: SCANPIX
FESTIVAL-LIV: God stemning da Hank von Helvete og resten av gutta i Turboneger spilte på Øya-festivalen i Middelalderparken i 2003. Foto: SCANPIX Vis mer

Tungtvann i nord

Karlsøyfestivalen er heller ikke av de største. Festivalen på den lille øya langt mot nord har et eget manifest, og protesterer mot miljøødeleggelser og kolonialisme.

Men det kan vi tilgi dem, med navn som Tungtvann og the Ralph Meyerz and the Jack Herren Band på plakaten.

- Vi har holdt på i seks år nå, og hadde 1600 besøkende i fjor. Folk slår opp teltene sine rundt festivalområdet, og vi trenger ikke gjerder og dirigering og sånt, for festivalen ligger egentlig i utmarka, forteller Svein-Egil Haugen, medarrangør.

Festivalen holder på lokalkoloritten, og serverer hvalkjøtt og fiskeburgere til sultne festivalgjengere.

På Rådhusplassen i Kongsvinger kan du få med deg Aurorafestivalen, som arrangeres for tredje gang i år.

Hiphop-gruppa Gatas Parlament og bergensrockerne Brimstone er allerede booket til årets festival, men det største trekkplasteret er rockerne WE.

- Vi hadde 300 besøkende i fjor. Det hadde vært tøft å utvide, å kanskje bruke byparken eller festningsområdet på Kongsvinger til festivalen. Men vi bygger opp sakte, må jo ha publikumsgrunnlaget med oss, slår arrangør Ole Tommy Pedersen nøkternt fast.

Andre små festivaler med stor bookingprofil:

• Rootsfestivalen i Brønnøysund 21.-24. juli

• Stavernfestivalen 15.-16.juli

• Månefestivalen 10.-12. juni utenfor Fredrikstad

• Slottsfjellfestivalen i Tønsberg 22.-23.juli

Eller allerede denne helga: Antifestivalen på Blårock i Tromsø 29.-30. april