Lei av «X-files»

Gillian Anderson er lei av sin rolle som spesialagent Scully i tv-serien «X-files» - og gleder seg til å slutte. Nå vekker hun oppsikt med hovedrollen i kritikerroste «Gledens hus».

LOS ANGELES (Dagbladet): - Scully har gjort det vanskelig for meg som skuespiller, sier Gillian Anderson til Dagbladet.

Hun virker bitter når hun forteller om alle rollene hun ikke har fått på grunn av sin tolkning av FBI-agenten i den populære tv-serien.

Lik Scully

Umiddelbart er det lett å skjønne at filmbransjens frykt for at Gillian Anderson ikke kan spille noen andre roller enn Dana Scully. For den private Gillian Anderson har mange likhetstrekk med Scully: Anderson (32) er ganske tøff der hun sitter foran oss i svart skinnjakke og ser litt småstreng og bestemt ut.

I filmen «Gledens hus», som har premiere i Norge i dag, viser hun fram en helt ny side. Her får hun realisert drømmen sin: Å tolke en karakter så langt unna agent Scully som mulig. Med rollen feier hun all tvil om sine begrensninger til side.

Og all rosen har gitt henne mye selvtillit:

- Jeg har enormt mye å ta igjen, sier hun.

Gillian Anderson kombinerer rollen som mor til seks år gamle Piper med skuespilleryrket.

Det har vært tøft, medgir hun, men hun tror datteren har lært mye av å ha vokst opp på et filmsett.

- Forhåpentligvis vil ikke datteren min følge i mine fotspor. Jeg håper hun slipper å grave seg ned i andre menneskers hjerner. Det er tross alt mer interessant å grave seg ned i sin egen enn i andres.

Nådeløst miljø

I «Gledens hus» spiller Gillian Anderson Lily Bart, den unge, populære og attraktive sosietetskvinnen i New York ved forrige århundreskifte.

Selv om vakre og intelligente Lily nyter respekt, får hun smertelig erfare hvor lett det kan være å miste glansen i slikt selskap. Sjalusien og bakvaskelsen ligger aldri langt unna i et miljø like forstokket og nådeløst som det er forfinet.

- Det var smertefullt og vondt på mange måter å gå inn i denne drastiske historien - og inn i denne skikkelsen, som ikke har så mye som et snev av Scully, sier Gillian Anderson, glad for at hun ikke levde i den øverste sosiale klassen på den tida.

- Det var ikke bra, spesielt ikke for kvinner. Alt var basert på materialisme og penger, som igjen førte til makt. Konsekvensene for kvinnene var store. Brøt de med sin klasse, var det isolasjon og et liv på gata, sier Anderson, som ikke vil karakterisere Lily som en rebell. Til det er hun ikke bevisst nok på sin egen situasjon, tror Anderson.

- Lily led fordi hun bare ble med vinden.

- Akkurat som du har gjort i forhold til «X-files»?

Anderson ser ned i kaffekoppen - og smiler.

- På en måte. Men jeg har kontrakt ut denne sesongen, og da er det slutt. Da må jeg erstattes. Og det gleder jeg meg til.