NY LÅT: Rapduoen Erik og Kriss, eller Erik Mortvedt og Kristoffer Tømmerbakke som de heter, lever godt av musikken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NY LÅT: Rapduoen Erik og Kriss, eller Erik Mortvedt og Kristoffer Tømmerbakke som de heter, lever godt av musikken. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Lei russelåtstempelet: - Det var et skjellsord fra pressen

Rapduoen Erik og Kriss er blitt voksne. 14 år etter at de slo gjennom med sin egen russelåt, lever de godt av musikken.

(Dagbladet): - Av og til går det så fort i svingene at man nesten føler seg litt kvalt. Man eksisterer bare og man tenker på alt man skal gjøre. Du begynner å stille deg livseksistensielle spørsmål, som hvorfor gjør vi dette?

Kristoffer Tømmerbakke og Erik Mortvedt er blitt voksne. 32-åringene som kan kalles veteraner på den norske rap-himmelen, ler litt av det selv, men erkjenner at de stadig får flere voksenpoeng.

- Disse spørsmålene begynte vi å stille i fjor. Man trenger å stoppe opp litt, puste litt og roe ned for å skjønne at ting ikke er så farlig, sier Tømmerbakke.

500 000 streams Duoen som har preget hitlistene med gjevne mellomrom siden 2000-tallet, slapp sin siste låt i rekka for en måned siden. Låta som er et samarbeid med Petter «Katastrofe» Bjørklund Kristiansen, fikk det naturlige navnet «Pusterom». Allerede er den streamet 500 000 ganger, noe som tilsvarer rundt 17 000 strømminger per dag.

- Vi har aldri blitt drevet av å lage musikk for penger. Det som alltid har drevet oss, er å lage musikk som betyr noe for folk og som de har lyst til å høre på, sier Erik Mortvedt.

14 år etter at de selv ble overrakset over suksessen deres første låt, russelåta «Legenden» førte til, lever de godt av musikken. Utsolgte konserter og høye salgstall har alltid vært en del av deres suksess. Selv om det er en god stund siden de sist ga ut musikk, jobber de mer enn noensinne.

- Den kreative prosessen har bare økt etter at jeg fylte 30 år, sier Tømmerbakke, som bruker mer tid i studio enn før. De produserer og lager også en del musikk for andre, deriblant popkometene Marcus og Martinus.

Mange mener det var Erik og Kriss som startet russebuss-hysteriet.

Slaktet i årevis Da Erik og Kriss fikk platekontrakt i 2006 ble det naturlig for dem å distansere seg fra russelåtfortida for å bli tatt seriøst.

- Derfor er vi glad for at russegamet får leve videre og at ikke vi har noe mer med det å gjøre. For ti år siden var det kort vei fra gutterommet til et plateselskap. Nå er det kort vei fra gutterommet til radio city, det er kult, sier Kristoffer Tømmerbakke og blir supplert fra sidelinjen:

- Det er en mulighet å bli blant Norges største artister kommersielt og helt på siden av resten av norsk musikkbransje. Da vi drev med det, var det så under radaren og så low key som du kunne få det. Det var et skjellsord fra pressen.

Popduoen som anmelderne elsker å slakte, er for lengst en popsuksess som ikke kan ignoreres.

- Hva er den største forandringen deres siden russetida og hvordan har det påvirket musikken?

- Det sentrale poenget er at vi hadde aldri en hensikt å bygge karriere etterpå. Det var en hobby vi hadde og som vi er blitt. Nå kan vi ikke leve uten. Vi har lyst til å holde på så lenge som mulig.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram