Lei spillefilm direkte på pc-en

35 spillefilmer tilgjengelige hos Filmarkivet.no. Flere på gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag lanserte Norgesfilm og Norsk filminstitutt tjenesten Filmarkivet.no som hittil inneholder 170 norske spille-, kort-, dokumentar- og reklamefilmer. Flere filmer legges ut fortløpende, og internasjonale filmer er på gang.

Rett på pc-en

Du kan like så godt lære deg frasen «Video on demand» med en gang.

For hvorfor gå i videobutikken og leie en film, når du kan bestille den fra sofaen og starte å se med en gang? Video on demand er rett og slett at du betaler og ser på en film via internett, som du enten ser på datamaskinen, eller kobler denne til tv-en. Dette åpner for nye tittemuligheter for filminteresserte, samt nye salgskanaler for spillindustrien.

Den nye norske filmportalen tilbyr eldre og nyere filmer fra den norske filmhistorien, så lenge du har bredbånd med ADSL eller bedre. Og det er en rekke norske klassikere nettsida byr på.

Fungerte bra

- Vi har per i dag 170 filmer tilgjengelig. I tillegg har vi ordnet rettigheter til 150 filmer til som gjøres tilgjengelig fortløpende, sier daglig leder Jan-Robert Jore i Norgesfilm til Dagbladet.no. Norgesfilm er selskapet som driver Filmarkivet.

Det er foreløpig filmer fra det nasjonale filmarkivet du finner på filmportalen. Noen av dem er gratis, andre koster fra eksempelvis fem opp til 30 kroner. Da Dagbladet.no testet filmarkivet.no i dag gikk alt på skinner. Siden er lett å finne frem i, og de gratisfilmene vi kikket på fungerte meget bra. De startet raskt og kvaliteten var bra.

Internasjonal

Jore trekker spesielt fram at de har kinoaktuelle Margreth Olin sin filmografi tilgjengelig. Den eneste filmen som ikke finnes er «Ungdommens råskap», som har kinopremiere denne uka. Andre filmer er «Fant», «Blücher» og de «De dødes tjern». Nå arbeider filmarkivet.no med å få inn internasjonale filmer

- Vi er i kontakt med distributører om internasjonale filmer. Vi er først og fremst på jakt etter kvalitetsfilmer som fikk god omtale, men som ikke hadde lang levetid på kinoene. Dermed får langt flere muligheten til å se disse filmene, sier Jore til Dagbladet.no.

Kortfilmer

Jore har jobbet med kort- og dokumentarfilm i 25 år, og sier at de vil satse hardt på dette fremover.

- Folk får stort sett bare sett denne type film på tv eller festivaler. Nå har kort- og dokumentarfilmer fått en distribusjonskanal, sier Jore.

<B>KROPPEN MIN:</B> Margreth Olins film «Kroppen min» fra 2002 kan du se på Filmarkivet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer