Lei unge menn

May Grete Lerum er lei jyplinger som skriver om livet basert på tekster de har lest. Hun vil bli forført.

May Grete Lerum står på kne i Skrivestugguas alkoveseng og stryker en av sine mange bokhyller langs ryggen. Hun tar en tjukk bunke med tynne bøker ut av den ene hylla. Og kaster dem opp i lufta.

-Her, sier hun og tar tak i en av dem.

-Her er «Dobbel dame mot løvenes ørken» av Inger Elisabeth Hansen, leder i Forfatterforeningen. Den visste jeg ikke at jeg hadde. Men jeg skal lese den.

-Og her er en ulest Håvard Rem fra 1978.

Hun åpner boken, og leser fra tittelbladet:

-«Denne boka tilhøyrer ikkje Torpo folkebibliotek.»

Det gjør heller ikke de andre bøkene i bunken. Norske diktsamlinger fra 70- og 80-tallet. Ingen i Ål ville lese dem. Og ingen ville kjøpe da de ble auksjonert bort. Derfor havnet de i bokhylla til auksjonarius May Grete Lerum. For ti kroner.

Sammen med «Oppfinnelsenes historie», «Hexornas historie». Og «Lucifers Leksikon». Sammen med magi, mystikk og spådomskunst.

Etter 3,5 millioner norske eksemplarer av til sammen 35 av livets døtre, er hun nå klar med sin første samtidsroman - «Ingerid F.» - som snart kommer på Samlaget.

May Grete Lerum har ikke bøkene samla ett sted. Noen ligger spredt rundt i Skrivestugga, andre er fjernlagra i kjellerstua.

-Men dette sentralen.

Hun viser vei inn i stua.

-Her er ikke bøkene samlet og systematisert, slik som i enkelte bedrestilte hjem her i bygda, der de sorterer bøkene etter farge. Her råder det lykkelige kaos.

Ytterst i en av hyllene ligger Vinmonopolets prisliste, foran Felleskatalogen fra 1980. Foran «Daglige meditasjoner for kvinner som gjør for mye», mens «Kvinnens lommeguide til mannen» lener seg til «Det nye testamentet».

-Det verste jeg vet er folk som legger prestisje i bøker. Som ikke leser for å bli hensatt eller forført, for opplevelsenes skyld, men for å kunne skryte av det.

Håvamål har selskap av en bok om hundeoppdragelse.

-Yndlingsboken er «Skammen», av Bergljot Hobæk Haff. Men den er alltid på utlån. Det er en den eneste romanen som har gitt meg en skikkelig leseropplevelse etter at jeg selv ble forfatter. Med «Skammen» klarte jeg å legge bort kollegaspionasjen. Der er sekvenser med poesi, der er livsdrama, beskrivelsen av menneskene er skåret inn til beinet. Hun skildrer mennesket bak maskene - og maskene. Det er en kompleks, men ikke-akademisk bok. Og den er underholdende.

-Det er lite annen ny norsk skjønnlitteratur her?

-Nye norske forfattere griper meg ikke. Det blir mye teoretisk livsvisdom. Unge menn som skriver om livet basert på tekster de har lest. Om livet. Dessverre.

Hun går bort i bokhylla og ser selv gjennom titlene. Plukker ut noen bøker.

-Her, innerst i et hjørne, står Dag Solstad. Og der kan han bli.

-Hvorfor det?

-Han vil ikke ha slike lesere som meg. Da kan det være det samme. Jeg anbefaler den heller ikke til mine venner.

-Hvorfor ikke?

-Til det har jeg for gode venner. Skal man på død og liv lese noe sånt, kan man heller lese «Kjærleikens ferjereiser» av Edvard Hoem. Den har fulgt meg siden andre klasse på gymnaset. Den er mindre pretensiøs, men like klok.

Lerum leter videre selv.

-Her er en fin bok, «Fortidens landskap» av Peter Englund, en svensk historiker. Det er essays om tid, lukt, om fortidens mentaliteter.

May Gerete Lerum nærmer seg gulvet.

-Dikt i Samling av Olav H. Hauge. Det er solide greier. Og her er de to tyngste bøkene jeg har. I gram, i hvert fall. Det er «The Ultimate Machine», som er historien om Harley Davidson. Og en praktutgave av «Kristin Lavransdatter». Jeg liker det som er langt og dramatisk. 1001 natt var den første store leseopplevelsen.

-Du har «Ulysses» her?

-Den har jeg gitt opp. Den står der bare - og stirrer på meg. Vi har et gammelt sagn her oppe, om Samgermannen som løftet store, tunge steiner bare noen få klarte å løfte. Jeg tror aldri jeg blir sterk nok til å løfte «Ulysses».

-«Medical Botany», hva er det?

-Snu den. Se på prislappen på baksida.

Der står det 750 kroner.

-Det er den dyreste boken jeg noen gang har kjøpt. Den er til salgs. Men det er en nyttig bok om urter og legemiddelkunst.

-Du har «Forfatterforeningens historie»?

Hun ler.

-Ja.

-Har du blitt medlem nå?

-Nei. Og jeg kommer ikke til å søke igjen. Da må de i så fall spørre pent.

-Hva skriver du på nå?

-Jeg kan ikkke si hva den handler om, men jeg har skriver på en ny serie. En helt annen serie, som skal revolusjonere underholdningslitteraturen. En serie som skal bidra til å sprenge grensene mellom såkalt underholdingslitteratur og annen litteratur.

Hun ler.

-Med den nye bransjeavtalen, kan jo også Dag Solstad selge bøkene sine på RIMI. Hvis han vil.

BORTGJEMT: Innerst i et hjørne står Dag Solstad. Ulest. -Han vil ikke ha slike lesere som meg. det kan være det samme, sier forfatter May Grete Lerum, aktuell med ny bok.