ORIGINAL: Hallgrimur Helgason er ikke akkurat det man forbinder med en tradisjonell krimforfatter.  Foto: SCANPIX / AFP DDP/TORSTEN SILZ
ORIGINAL: Hallgrimur Helgason er ikke akkurat det man forbinder med en tradisjonell krimforfatter. Foto: SCANPIX / AFP DDP/TORSTEN SILZVis mer

Leiemorder-galskap i Reykjavik

Krimbok du kan le høyt og skjærende av.

||| ANMELDELSE: Islandsk krim har med årene bydd på ganske så varierte bøker, men knapt noen har vært så originale som Hallgrimur Helgasons historie om en kroatisk-amerikansk leiemorder som havner i Reykjavik.

Hallgrimur Helgason er da heller ikke det man forbinder med en tradisjonell krimforfatter: Mannen har blant annet skrevet den filmatiserte romanen «101 Reykjavik» og han har vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris hele to ganger.

Kroatisk mafia
Nominert igjen blir han neppe for «Håndbok i husstell for leiemordere», selv om det er en eksentrisk og morsom bok er den ikke av den sorten som blir nominert til høythengende litterære priser. Helgason skrev for øvrig denne romanen på engelsk, ikke på islandsk, og det sier kanskje litt om den språklige kapasiteten hans.

Leiemorder-galskap i Reykjavik

Svart komedie er den greieste beskrivelsen av denne romanen. Hovedpersonen er leiemorderen Tomislav «Toxic» Boksic, som har tatt livet av 66 mennesker på vegne av den kroatiske mafiaen i New York.

Men drap nummer 67 går galt, og han må flykte fra byen. På JFK-flyplassen tar han livet av en prest, stjeler hans pass og billett, som tilfeldigvis er til Reykjavik, og inntar sagaøya med prestekrage rundt halsen. Her blir han tatt imot av en tv-pastor, som forventer at Toxic stiller i studio for å inspirere de islandske seerne.

Forviklingene blir naturligvis mange for Tom, som konfronteres med en kultur som er helt ny og veldig rar for ham. Og Helgasons presise beskrivelser av Island og islendinger er noe av det mest fornøyelige med boka, ikke minst når vi får det filtrert gjennom en forholdsvis skeptisk utlending - en kroat som er preget av mange år i det urbane New York. Men Tom bærer også på en helt annen bagasje, som skriver seg fra krigen på 90-tallet, da han ble utsatt for flere rystende opplevelser.

Velskrevet
Så det er ikke bare moro i «Håndbok i husstell for leiemordere», men den byr på mange uventede situasjoner og en del passasjer som man ler høyt og skjærende av. Kanskje ikke akkurat strandlektyre, men en velskrevet og fint oversatt sommerbok for dystre og regntunge dager.