Anmeldelse: Nora Ikstena, «Feiringen av livet»

Lek med døden - og livet

En begravelse som byr på sju overraskelser.

SPENNENDE: Nora Ikstena fyller 50 år i 2019. Hun er en av de mest framtredende forfatterne i dagens Latvia, over satt til blant annet engelsk, japansk, kinesisk og russisk. Foto: Bokbyen Forlag
SPENNENDE: Nora Ikstena fyller 50 år i 2019. Hun er en av de mest framtredende forfatterne i dagens Latvia, over satt til blant annet engelsk, japansk, kinesisk og russisk. Foto: Bokbyen Forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når noen som har stått oss nær, brått blir borte, oppstår en tomhet. Plutselig melder spørsmålene seg, alt det vi aldri fikk greie på. Og nå er det for seint.

Den latviske forfatteren Nora Ikstena forteller i romanen «Feiringen av livet» om H­elena, en voksen kvinne som mister sin mor, Eleonora.

Hun kjente ikke mora spesielt godt. Hun hadde ikke engang kalt henne mor. Og mora hadde ikke kalt henne datter. «De hadde innrømmet overfor hverandre at det eneste usynlige båndet mellom dem var fornemmelser

Hverdagslighet

Da Helena var liten, hadde Eleonora satt henne «vekk til oppfostring hos skikkelige folk i byen», og det skjedde «uten merkbar hjertesorg». De møttes, men snakket mest om hverdagsligheter, om «snødekke, gjørme, regnvær, trekkfuglenes flukt, kampen mot snegler i hagen, gamle trær som lynet til stadighet slår ned i, ovnen som det siger røyk ut av i tide og utide, muggskorpe i syltetøyglass». Eller om «ukjente forfatteres dikt fra begynnelsen av 1900-tallet», som var moras eneste lesestoff.

Alt ligger altså til rette for en psykologisk roman om fremmedgjøring mellom mor og en datter, om ensomhet, frustrasjoner, likheter og forskjeller, hat og kjærlighet, et ikke uvanlig tema verken i norsk eller internasjonal litteratur for tida. Men det er ikke en slik bok Nora Ikstena har skrevet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer