Lek med ild hos Trump

Theresa May er i knipe.

HANDLETUR: Storbritannias statsminister, Theresa May, søker farlig hjelp i USA.
 Foto:&nbsp;<span style="background-color: initial;">AFP / NTB Scanpix / MANDEL NGAN</span>
HANDLETUR: Storbritannias statsminister, Theresa May, søker farlig hjelp i USA. Foto: AFP / NTB Scanpix / MANDEL NGANVis mer
Meninger

Den britiske statsministeren, Theresa May, har avlagt er ytterst farlig besøk hos den nye presidenten i USA, Donald Trump, som kan kalles vellykket i den forstand at Trump ikke sprengte noen nye politiske bomber med May som uskyldig offer under deres korte felles pressekonferanse etter samtalene. Hun slapp å måtte ta avstand fra verten der og da. Hun sa Trump står «100 prosent bak NATO», uten at Trump verken gjentok det eller tok til motmæle. Det mottas med lettelse i Europa, men ingen vet hvor mye «100 prosent» er for Trump eller hva han vil si ved neste korsvei.

May oppfordret Trump til å være varsom med president Vladimir Putin og Russland, hun minnet om Ukraina, hun uttrykte et ønske om et EU som holder sammen, mens Trump synes å ønske sammenbrudd, og i sin tale i Philadelphia forsvarte hun verdier som frihet og toleranse. May oppførte seg som en europeer.

May hadde hastverk med å bli første utenlandske regjeringssjef hos Trump, for å få gjort opp for den kilevinken hun fikk av Trump da han nærmest mottok fanebæreren for britisk utmelding av EU, Nigel Farage, som britisk statsminister og foreslo for May å utnevne ham som ambassadør i USA, og samtidig for å vise britisk styrke i verden idet landet er på vei ut av EU. May er en forkjemper for frihandel og vil ha avtaler med hele verden etter å ha sagt farvel til det indre markedet i EU, først og fremst med USA. Men der styrer proteksjonisten Trump. Hans framferd mot Mexico må gi henne skrekk, likeså hans utspill om straffetoll på tyske biler.

Hun vil snakke om handel, men jeg har ingen handelsminister, så da får jeg ta meg av det, spøkte Trump før møtet. Forretningsavtaler har han greie på, ikke minst om eiendom. May virker som om hun allerede har solgt leiligheta i EU og må kjøpe ny i USA av Trump. Han vet å sette prisen. Hva med å gi USA adgang for hormoninnsprøytet kjøtt eller overprisede medisiner i britisk helsevesen eller å svekke kravene når det gjelder miljø og arbeidsliv i Storbritannia? Uansett kan ikke May eller hennes statsråder forhandle med noen som helst om handelsavtaler før landet er ute av EU om to år og to måneder. Theresa May er i knipe.

Da May kom hjem, etter en omvei om Tyrkia, hadde Trump lagt ned innreiseforbud mot borgere fra flere muslimske land. I det lengste motsto hun presset for å fordømme dette, men seint lørdag kveld måtte hun gi etter og si «vi er ikke enige». May og britene er veldig håpefulle hvis de tror de kan temme Trump.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.