Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lekekamerater

Nicolai og Thorbjørn skal drikke, feste og sjekke. Åtte NRK-søndager på rad. I beste sendetid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MEN DET ER IKKE Nicolai Cleve Broch (26) og Thorbjørn Harr (27) sitt eget forhold til festing, drikking og sjekking som skal spres ut på statskanalen. De to spiller i en ny tv-serie, som er basert på Roger Kurlands roman «Lekestue». Lett inspirert av sin egen studietilværelse, skrev Kurland romanen om vennegjengen fra Lørenskog som flyttet sammen til Oslo for å konsentrere seg om øl, pengeproblemer og jenter.

Nicolai forteller om rollefiguren sin:

- Han er en fyr som er arbeidsledig mens han venter på å komme videre på psykologistudiet. Det synes han egentlig er helt greit. Men så får han seg jobb i en barnehage for å få sjans på ei dame. Og gjennom møtet med barna, foreldrene og sin egen far, oppdager han at man ikke bare kan la ting flyte - man må gripe inn i sin egen hverdag. Kanskje handler det om å bli voksen?

BARE FOR Å TA det med en gang: Nicolai er på en måte sjefen. Det er han som spiller gutten med samme fornavn som forfatteren - Roger. Og det er hans liv og tanker vi følger.

Nicolai har vært ansatt på Oslo Nye siden han gikk ut fra Teaterhøgskolen for to og et halvt år siden. Det sies at han debuterte som Hjalmar i «Hjalmar og Flode», mens noen av oss aldri vil glemme ham som Ulf i Wam-filmen «Sebastian».

Sammen med medskuespillerne Thorbjørn Harr, Frode Winther Gunnes (27) og Tord Vandvik Haugen (21) reduserte Nicolai skillene mellom fiksjon og virkelighet under innspillingen, og flyttet inn i romanens kollektiv.

- Han som leide ut den leiligheten vi skulle bo i, hadde ikke så mye penger, så han flyttet til mora si, forteller Nicolai.

Gutta flyttet inn.

- Vi ble vekket om morgenen av lydfolka, og de rigget til mens vi sto opp og spiste cornflakes. Det var litt kult - at de kom hjem til oss og filma, liksom.

- Men det var et helvetes rot, sier Thorbjørn.

- Vi fikk ikke lov til å rydde, og det ble helt jævlig. Oppvasken bare sto der, rekvisitøren hadde en lett jobb.

Thorbjørn har hatt en lang NRK-karriere etter at han ble oppdaget i skolegården da NRK-speidere lette etter skuespillere til ungdomsserier. Han gikk ut fra Teaterhøgskolen i 2000, og er nå ansatt på Nationaltheatret. Han har også turnert Europa rundt med Jo Strømgren Kompani, og er tredobbel nordisk mester i teatersport sammen med Harald Eia.

- HVA SLAGS KOLLEKTIV-ERFARINGER har dere selv?

- Kollektivtilværelsen i serien finnes jo. Kompiser som flytter sammen, krangler om oppvasken, spiller Risk om kvelden og dropper forelesningene på Blindern. De eneste gangene vi er på Blindern, er når det er SVFF-fester, sier Thorbjørn og ler.

Han mener Samfunnsvitenskapelig Fest Forening.

- Fikk du med deg det? SVFF? Det viser at jeg har peiling.

- Men har dere bodd i kollektiv?

- Ja, men bare med tre. Ikke rock\'n\'roll, sier Nicolai.

- Men det har jeg, sier Thorbjørn.

- Med mange.

- Og hvordan er erfaringene fra Blindern?

- Jeg har ikke vært der. Jeg har i det hele tatt ikke vært særlig studerende, sier Nicolai.

Selv om han prøvde.

- Men det var så utrolig kjedelig. Jeg var der bare én dag, jeg var utrolig motivert, men etter ti minutter så sleit jeg med søvnen. Og da skjønte jeg at det ikke var et sted for meg. Jeg satt i kantina og hadde helt angst, og så kom det en kamerat som skulle søke på Romerike Folkehøgskole - og så gjorde jeg også det.

BOKA «LEKESTUE» KOM UT i 1997, og handler om ei tid som Nicolai og Thorbjørn kan mye om - TV-innspillingen ble på en måte en slags revival for deres egen ungdomstid.

Men det ble noen diskusjoner med NRK.

- Det var en kamp - NRK er et gammelt hus. De bruker alt de har, og en del klær og slikt som bare...

Thorbjørn himler med øynene.

- Du orker ikke å slåss. Selv om de bruker ting fra lageret som de hadde til den første Offshoreepisoden i 1987.

- Vi kan si at de hadde godt av å konsultere oss, sier Nicolai diplomatisk

- Ja, for siden vi var såpass lik i alder, så trumfet vi gjennom en del ting som NRK ikke visste. Hva slags musikkplakater som skulle være på veggene, for eksempel, sier Thorbjørn.

- Det var noen ting de ikke hadde peiling på i det hele tatt, sier Nicolai.

- Er det drøyt å dra den McDonalds-historien?

Det synes ikke Thorbjørn.

- Det var en episode i serien hvor alle hadde fått studielånet sitt, og han ene skulle spandere Big Mac på hele gjengen. Og da vi skulle ta scenen, så kom en fyr med en stabel pizzaesker fra Peppe\'s. De trodde Big Mac var en type pizza... Etter det tok vi kontrollen.

SELV OM SERIEN handler mest om Roger, så forteller den også mye om det å være en gjeng. Og hva som skjer når vennene fra barndommen begynner å skli litt fra hverandre.

- Enten er man med i en gjeng, eller så er man utenfor. Gjengfølelse, det er veldig mange gutter som har det - den sterke følelsen av ansvar og lojalitet, å stille opp for gjengen. Man har vorspiel fredag og lørdag og er på festen to the bitter end . Det kan være ganske nådeløst når man begynner å vike ut, sier Thorbjørn. Og fortsetter:

- Det er forskjell på venner man får gjennom oppveksten, og de man griper fatt i seinere. Etter tjue år kan man se på dem og tenke «egentlig rart at vi er en gjeng». Og det er det denne serien handler om også, sier Thorbjørn.

- Jeg har helt klart en gjeng i dag også, men den er ikke så kompromissløs - det er mer som en grunnstamme som holder sammen, sier Nicolai.

Det har Thorbjørn, også. I tillegg har han laget en alternativ gjeng.

- Vi er Bydel Fire, vi holder sammen. Vi inviterte til bydelsball for Torshov/Sagene nylig.

Her trengs det litt mer forklaring.

- Det er bare tull og tøys. Men vi kjenner så mange som har flyttet til den bydelen de siste åra, og så inviterte vi alle sammen. Vi var 68. Vi sang «Akerselva...», og jeg holdt tale om hva som hadde skjedd i nærmiljøet vårt den siste tida. Og så kjøpte vi inn disse merkene fra Taiwan, sier Thorbjørn, og leter rundt i lomma. Han finner til slutt et lite gullfarget merke med et 4-tall på.

- Vi delte dem ut, slik at alle kan ha det på innsida av jakkeslaget, og vise det fram hvis det er lang kø hos slakteren.

FÅ DAGER FØR første episode skal vises, er det bare én ting Thorbjørn er litt skeptisk til: Han spiller en fyr med drag på damene.

- Jeg hadde ikke så lyst på rollen som Kjell først, men så lagde vi piloten, og da var det en så utrolig bra kjemi mellom oss gutta. Og så har vi prøvd å gjøre det sånn at det skinner gjennom at han er ganske desperat. Han kommer ikke akkurat til å ende opp i et stabilt parforhold. Han er en stakkarslig kjekkastype.

Så snakker han en del om hvor lite han likner på rollefiguren sin, og hvor OK det egentlig er. Før han sier.

- Det hadde jo vært litt bra å ha en kjæreste nå da, akkurat når serien begynner.

«Lekestue» skal gå hver søndag klokka 21.10 på NRK1. Reprise torsdager klokka 23.20 på NRK2.

Hele Norges coronakart